Predstavljena knjiga Vihor života autora Milivoja Boroše PDF Ispis E-mail

U utorak 16. prosinca 2014. godine predstavljena je knjiga Vihor života autora Milivoja Boroše. Knjigu su predstavili autor Milivoj Boroša, recenzent Nataša Mataušić i urednik Miroslav Kirinčić. Knjiga sadrži osamdeset fotografija, dokumenata, skica i crteža od čega je velik broj prvi puta objavljen u ovoj knjizi.14:24:31

Knjiga će može kupiti po cijeni od 50 kuna u prostorijama SABA RH, a dostupna je i na sljedećem linku: Milivoj Boroša - Vihor života (2014)

Milivoj Boroša, rođen u Zagrebu 11. rujna 1920. godine, umirovljeni pukovnik Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, u svom je burnom životu bio narednik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, pilot-navigator u zrakoplovstvu NDH, letač Luftwaffea koji je s hrvatskom posadom prebjegao Sovjetima, a potom i svjetski rekorder u padobranskim skokovima.

U zrakoplovu Luftwaffea bombardirao je u siječnju 1942. njemačku kolonu u Rusiji, da bi u lipnju iste godine, avionom Dornier Do-17z, preletio Sovjetima. Ispitivao ga je zloglasni šef tajne policije Lavrentij Berija, a Hitler mu je potpisao osmrtnicu.

U prosincu 1943. postao je borac Prvog jugoslavenskog samostalnog odreda u SSSR-u da bi već mjesec dana kasnije bio imenovan komesarom čete i nedugo zatim unaprijeđen u čin pješadijskog potporučnika.

Suprugu Aleksandru, koja je sudjelovala u obrani Staljingrada, upoznao je sredinom 1944. godine, a godinu dana kasnije zajedno su se vratili u Zagreb.

Boroša je odlikovan s više ordena, medalja i spomenica za svoja herojska djela i sudjelovanje u NOB-u.