Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zločinac Kordić bi “sve ponovio”. Europarlament ga osudio, svi HDZ-ovci bili protiv

Screenshot: N1

EUROPSKI parlament izglasao je prekjučer amandman kojim se osuđuju izjave osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji je rekao da bi “ponovio sve” u vezi sa zločinima za koje je osuđen na Haškom sudu. Amandman je prošao s 526 glasova za, 43 protiv i 62 suzdržana.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zlocinac-kordic-bi-sve-ponovio-europarlament-ga-osudio-svi-hdzovci-bili-protiv/2479662.aspx#brid_cp_Brid_86398262

HDZ-ovci te Ilčić i Sinčić bili protiv osude Kordićeve izjave

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu – Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista i nezavisni Ivan Sinčić, bili su među onima koji su glasali protiv ovog amandmana, odbijajući se ograditi od Kordićevih izjava.

Glasanje je provedeno u sklopu Izvješća o Bosni i Hercegovini, koje je predstavio izvjestitelj Paulo Rangel iz Portugala, član Europske pučke stranke (EPP). Amandman o Kordiću predložili su Tineke Strik iz Nizozemske (Zeleni), Dietmar Koster iz Njemačke (Progresivni savez socijalista i demokrata – S&D) i Klemen Grošelj iz Slovenije (Renew).

Za osudu glasali SDP-ovci i Flego, Kolakušić nije glasao 

Amandman je pozvao zastupnike da osude Kordićeve izjave, u kojima nije pokazao kajanje za zločine za koje je osuđen, uključujući etničko čišćenje u Lašvanskoj dolini. Strik, Koster i Grošelj pozvali su sve političke stranke, posebno one na vlasti u BiH, da se jasno ograde od Kordićevih izjava. Također su pozvali pravosudne vlasti BiH da poduzmu odgovarajuće pravne korake.

Zastupnici SDP-a Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, kao i Valter Flego iz Istarskog demokratskog sabora (član kluba zastupnika Renew u EP-u), podržali su amandman, ograđujući se od Kordićevih izjava. Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić nije glasao.

Za što je osuđen Kordić?

U mjestu Ahmići u središnjoj Bosni su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane 1993. godine ubili 116 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

Kordić je zbog tog zločina po zapovjednoj odgovornosti pred Haškim tribunalom osuđen na 25 godina zatvora, a na jednoj snimci koja je dospjela u javnost u lipnju ove godine izjavio je kako bi danas ponovio sve što je ranije učinio te da je vrijedila svaka sekunda, što je potom naišlo na brojne osude.

Kordić postao magistar teologije, gostuje po crkvama, ide na Hod za život

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju.

Kordić je godinama redovito gost na Hodu za život, gdje hoda “za život nerođene djece”, a odgovoran je za smrt tromjesečne bebe u Ahmićima. Studentima u Zagrebu je 2019., u organizaciji studentskog kapelana don Damira Stojića, održao predavanje “Bog iza rešetaka”. Osim toga, ovaj osuđeni ratni zločinac redovito drži predavanja i po crkvama, ljubi krunice…

Index je 2019. pitao Kordića od čega živi, na što nije konkretno odgovorio. “Bog i moja obitelj znaju od čega ja živim. O tome sam govorio negdje u svjedočanstvima. Moglo se čuti gdje se željelo. Želim vam božji blagoslov i blagoslivljam vas i sve koji dobronamjerno pišu o meni i o mojoj obitelji”, rekao je Kordić za Index 2019. godine.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail