Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

EU parlament osudio onaj gnjusni Kordićev ispad, HDZ-ovci bili protiv. Željana Zovko: ‘Pa pogledajte kako je taj amandman napisan!’

‘Ispada da su Hrvati sami sebe etnički očistili’, kazala je Zovko za Telegram

FOTO: ANADOLU AGENCY VIA AFP

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su glasali o amandmanu kojim se osuđuje izjava haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji je, govoreći o stravičnim djelima koja je počinio, kazao da bi “sve ponovio”.

Amandman je prihvaćen s 526 glasova za, uz 43 glasa protiv i 62 suzdržana, a protiv njega su glasali svi zastupnici HDZ-a – Karlo ResslerSunčana GlavakTomislav Sokol i Željana Zovko. Protiv amandmana su glasali i europarlamentarci Ladislav Ilčić i Ivan Sinčić.

‘To plasiraju lobiji’

Telegram je kontaktirao HDZ-ovu Željanu Zovko koja nam je objasnila zbog čega je glasala protiv amandmana. “Pogledajte kako je složen, pa po njemu ispada da je Dario Kordić jedini krivac za etničko čišćenje.

Amandman je činjenično loše napisan i po njemu ispada da su Hrvati sami sebe etnički očistili”, kazala je Zovko. “Ja koja sam upoznata sa situacijom sam zapanjena da pojedini lobiji to tako plasiraju, a radi se o vrlo osjetljivoj stvari”, dodala je.

Amandman podržali SDP-ovci

Amandman su podržali, a time se i ogradili od Kordićevih izjava, zastupnici SDP-a (S&D) Biljana BorzanPredrag Fred MatićTonino Picula i Romana Jerković, te IDS-ov Valter Flego. Mislav Kolakušić nije glasao.

Inače, sporni amandman o Kordiću predložili su Nizozemka Tineke Strik iz Zelenih, Nijemac Dietmar Koster iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i Slovenac Klemen Grošelj iz kluba zastupnika Renew.

(Telegram.hr / Matej Devčić)

Facebook
E-mail