Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

‘ZEMLJA KOJA IMA TAKVU OMLADINU,…’ Industrijska proizvodnja ustaške mladeži

Dok učitelji, nastavnici i profesori u predavaonice ulaze kako bi podučavali samo sebi bliske ideologije te se primarno posvećuju političkom oblikovanju mladih naraštaja, a ne sadržaju kojeg bi trebali predavati (u ovom slučaju hrvatskom jeziku i književnosti) – loše nam se piše.

SLAVONSKI BROD – Osmijeh i ponos vide se na licu profesorice hrvatskog jezika, Nives Romanjek, dok gleda svoje maturante – CNC operatere Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. U nekim drugim okolnostima, tako bi glasio jednostavan opis fotografije koju je ta ista prosvjetna djelatnica sinoć objavila na svom privatnom Facebook profilu.

No, ono što prizor iz učionice slavonskobrodske srednje škole ne čini nimalo dirljivim, činjenica je da profesorica pogled pun divljenja upućuje svojim učenicima koji – odjeveni u uniforme koje podsjećaju na HOS-ove i njima slične te s tekstom „Za norijadu spremni” na svojim majicama – dižu ruku u fašistički ili ‘Hitlerov pozdrav’, kako danas popularno zovemo ‘saluto romano’.

Budući da je taj stari pokret rukom okaljan neprihvatljivim ideologijama od kojih se danas ograđuje čitav normalni i civilizirani svijet, tako je i pozdrav „Za dom spremni” – bez obzira na njegovo ishodište – trajno vezan za jednako sramotno razdoblje hrvatske prošlosti te je, kao takav, neprihvatljiv. Posebice u obrazovno-odgojnim ustanovama.

Ono što je još problematičnije u čitavoj situaciji u Slavonskom Brodu jest to da je teško povjerovati kako je generacija učenika rođena 2004./2005. sama došla do te ideje. Netko ih je tomu morao podučiti ili ih na to potaknuti. Osim toga, maturanti Inudstrijsko-obrtničku školu rijetko kad završavaju punoljetni (jer programi traju kraće od 4 godine) pa je teško povjerovati da je profesorica Romanjek od svakog roditelja tražila dopuštenje za javnu objavu fotografije njihove djece – naročito u takvom kontekstu. Kada bismo, pak, svakoga od njih pitali što znače ta obilježja koja su sinoć manifestirali – malotko bi nam na to znao točno odgovoriti.

Pitali smo, stoga, onog tko to sigurno zna; glavnog i odgovornog – ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, prof. Luku Mladinovića. Zanimalo nas je stoji li njegova Škola iza svega toga i ulijevaju li u svoje učenike proustaški duh.

– Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži; o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao. Učenika je puno pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost. – odlučan je bio ravnatelj Mladinović.

Ipak, dok učitelji, nastavnici i profesori u predavaonice ulaze kako bi podučavali samo sebi bliske ideologije te se primarno posvećuju političkom oblikovanju mladih naraštaja, a ne sadržaju kojeg bi trebali predavati (u ovom slučaju hrvatskom jeziku i književnosti) – loše nam se piše. Da, uloga je prosvjetnog radnika i odgajati, ali ne i krojiti učeničke ličnosti po svojoj mjeri. Činiti to mladima koji su u ranjivoj i osjetljivoj dobi, kada su najviše prijemčivi za sve što dolazi od njihovog autoriteta, trebalo bi biti strogo kažnjivo. Naposljetku, zar je to uopće cilj obrazovnog sustava ako znamo da samo slobodoumni, karakterno izgrađeni, zreli, moralno ispravni pojedinci vrijede ovom društvu, ostali su ovce koje danas pokorno slušaju svoje profesore, a sutra pogled spuštaju pred vođama,…

(SBplus.hr / Željka Gavranović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave