Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

VELEPOSLANIK MOR O BRODSKOM SLUČAJU: ‘Poricanje povijesnih činjenica i istine je pogrešno’

Izraelski veleposlanik reagirao je na nacističke pozdrave slavonskobrodskih maturanata. Kako se takvo što ne bi ponovilo, potrebna je edukacija.

SLAVONSKI BROD – Ilan Morveleposlanik države Izrael u Republici Hrvatskoj oglasio se na društvenim mrežama oko incidenta koji se dogodio u srijedu, na dan norijade slavonskobrodskih maturanata.

Prisjetimo se, učeniciIndustrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu pojavili su se obučeni u uniforme koje nalikuju HOS-ovim ili drugim sličnim i to s istaknutim tekstom na majicama koji glasi „Za norijadu spremni”. Osim problematičnog natpisa, sporna je fotografija koju je profesorica hrvatskog jezika, Nives Romanjek, javno objavila na svom Facebook profilu, a na kojoj učenici dižu ruku u takozvani ‘Hitlerov pozdrav’.

Sve navedeno izazvalo je žestoke reakcije javnosti koje su itekako podijeljene. Jutros je na sve reagirao i veleposlanik Ilan Mor koji je nebrojeno puta dosad izlagao stavove vezane za problematiku antisemitizma. Prema njegovim riječima, tu nema mjesta podjelama. Neprijateljski stav, predrasude i mržnja nisu samo politička tema, već univerzalni fenomen s kojim se svi moramo baciti u koštac, a prvi i najbitniji korak pritom je informiranje mladih i prisjećanje na užasne posljedice rata. U intervjuu za Nacional Mor je naglasio: „Na svima nama – na majkama, očevima, profesorima, političarima… – je da osiguramo da se istina o Holokaustu ne zatre.”

 „Puno više se mora uložiti u obrazovanje mladih naraštaja da su revizionizam i poricanje povijesnih činjenica i istine POGREŠNI!” – veleposlanik Izraela, Ilan Mor

S obzirom na jučerašnji odgovor profesorice Romanjek koja na vlastitoj objavljenoj fotografiji ne vidi ništa sporno – uz pogrdne izjave strukovnog učitelja Industrijsko-obrtničke škole, Igora Aračića, upućene našoj novinarki, prvenstveno zabrinutoj za stanje odgojno-obrazovnog sustava koji oblikuje mlade umove – pitamo se –  u kakvom je stanju taj sustav, ali i čitavo društvo, ako sami ne vidimo probleme, nego nam na iste ukazuju drugi?

(SBplus.hr / Valentina Vaško)

Facebook
E-mail