Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zagreb mijenja prve nazive ulica nazvanih po dužnosnicima ustaške NDH

(Foto: Wikipedia) Filip Lukas

IZGLEDA da u Zagrebu konačno počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske, piše današnji Jutarnji list.

Promjena naziva prvih četiriju ulica

Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je “jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera povijesnog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH”.

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, poznati povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili “istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”.

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku, i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to – što je rijetkost u Hrvatskoj – jednoglasno, neovisno o političkoj pripadnosti.

Sada je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, piše Jutarnji. 

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave