Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Film o Lauri Antonelli prikazan za Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus

(Foto: Wikipedia) Laura Antonelli

NA TALIJANSKOJ DRŽAVNOJ TELEVIZIJI RAI3 PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM “LAURA ANTONELLI, LA DIVA MALINCONICA” – RAI i ANVGD KORISTILI FILM U POLITIČKE SVRHE ZA DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE FOJBI i EGZODUSA!

U televizijskoj emisiji “Oggi e un altro giorno” (Danas je jedan drugi dan) koja je prikazana u popodnevnim satima na državnom kanalu RAI1 (16.2.2022.) govorilo se o dokumentarnom filmu “Laura Antonelli, La diva malinconica” (Laura Antonelli, melankonična diva). Izmijenjen je prvi naslov (dok se film snimao) “Senza malizia” (Bez zlobe), a brojni sudionici su najviše govorili u Lauri Antonelli i njezinoj karijeri u 45 igranih filmova i dvije televizijske serije, a prikazani su i mnogi kadrovi.

Inače, dokumentarni film o Lauri Antonelli (Pula, 28.11.1941. – Ladispoli, 22.6.2015.), autora Francuza Bernarda Bedarida i Talijana Nella Correalea snimljen je u produkciji Tipota Movie Campanyja i prikazan je na državnoj televiziji RAI3, 10. veljače u 16:10 sati. U najavi filma na RAI play-u o Lauri Antonelli objavljena je najava u kojoj je, uz ostalo, stajalo: “Rođena je u obitelji istarskih prognanika i znala je za teško stanje izbjeglica po Veneciji, a zatim u Napulju…”.

Laži o obitelji Antonaz iz Pazina

To je notorna laž i dakako povijesna krivotvorina, jer je obitelj Antonaz, pravo prezime Laure Antonelli, svojevoljno otišla iz Pazina i Istre u druge krajeve Italije. Ali RAI i neoiredentistička Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (ANVGD) – Nacionalni savez Julijanske krajine i Dalmacije sa sjedištem u Rimu iskoristili su film u političke svrhe baš na nacionalni praznik Dan sjećanje na žrtve fojbi (kraške jame) i egzodusa! Kako to da je film emitiran baš 10. veljače, a toga dana o žrtvama fojbi i egzodusu govorio je voditelj i umjetnički direktor na Festivalu zabavne glazbe Amadeus. Naravno, Amadeusu je to javno preporučio Maurizio Gasparri, potpredsjednik Senata, bivši član neofašističke političke stranke Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale (MSI-DN) – Talijanski socijalni pokret – Nacionalna desnica.

Što se, pak, tiče filma u Lauri Antonelli, autor ovih redaka, je na portalu iPress.hr (10.11.2022.) upozorio javnost dok se snimao film, da ANVGD svojata glumicu Lauru Antonelli koja do smrti nije htjela čuti za njih, ANVGD. To se, nažalost, dogodilo! A prijatelj Ivan Gianni Pavičevac, Puležan koji 50-ak godina živi u Rimu i do smrti je bio veliki prijatelj pokojne glumice, prvi je dao izjavu što se može dogoditi.

Laurin brat Claudio fašist!

Sada kad je vidio film u kojem je i sam sudjelovao, poslao mi je dopis u kojemu je, između ostalog, napisao: “Nisam baš zadovoljan jer sam našao na spisku njenih ‘prijatelja’ sa Cristicchijem… Većina ekskluzivnih fotografija su moje… Intervjuirali su (za film op. A. Č.) i ženu, ne sjećam kako se zove, koja je počela o ‘egzodusu’, ali barem nije mnogo “tapkala” po tome…”. Pavičevac je ljutito istaknuo da je autorima filma rekao što misli o Cristicchiju i ANVGD-u i da Laura nije dijelila te ideje koje su bile od njezinih roditelja i njenog brata Claudija Antonza! Claudio Antonaz, koji si je stavio sestrin pseudonim Antonelli, živi u Kanadi i autor je brojnih knjiga (jedna je ogavna koliko je zločina pripisao partizanima, a znamo dobro da je Hrvata bilo najviše u NOB-u iz bivše SFRJ). On, uostalom, za sebe tvrdi da je fašist, što je Lauri bilo neprihvatljivo. Kad je riječ u Simoneu Cisticchiju, kantautoru, on i njegovi roditelji nisu izbjeglice ili optanti, ali kao ultradesničar skrasio se s ANVGD-om i autor je muzičkog djela “Magazino 18” koje je u Italiji izvedeno više od 500 predstava, a za Dan sjećanje prikazan je u tršćanskoj Politemi Rossetti. Žalosno da je predstava izvedena i u Zajednici Talijana, popularnom “Circolu” u Puli. Ali tomu se ne treba čuditi jer su se Talijani u Hrvatskoj već odavno skompali s neoredentističkim udrugama u Italiji. Svojevremeno smo objavili da će film o Lauri Antonelli biti prikazan u Puli, ali budući da ga je otkupila RAI, ne znam hoće li doći do suradnje.

(ipress.hr/Armando Černjul)

Tekst je izvorno objavljen 17. veljače 2023. na portalu ipress.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave