Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Vladao je četiri desetljeća, ali njegovu sahranu bojkotirala je većina svjetskih državnika: 44 godine kasnije, ekshumirali su tijelo

U novoj epizodi serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić donosimo priču o španjolskom diktatoru Franciscu Francu

(Foto: Wikipedia) Francisco Franco

Francisco Franco umro je 20. studenog 1975. godine, a na današnji dan, 23. studenog, položeno je u grobnici u okviru memorijalnog centra poznatog pod imenom Dolina palih. Franco je vladao Španjolskom četrdeset godina, točnije od pobjede u građanskom ratu 1939. godine.

Punim imenom Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Bahamonde, Franco je rođen 1892. u sjeverozapadnoj španjolskoj pokrajini Galiciji. Nakon završene vojne akademije u Toledu iskazao se kao mladi zapovjednik u borbama u Maroku. S 30 godina postaje zapovjednikom španjolske Legije stranaca s kojom je uspio očuvati vlast nad Melillom, španjolskim protektoratom na marokanskom tlu. S 34 godine Francisco Franco postaje najmlađi general u Španjolskoj.

Kako je sve započelo…

Na izborima 1931. monarhisti su izgubili vlast u zemlji, kralj Alfons XIII je abdicirao, nakon čega je proglašena Druga Španjolska Republika. U tom trenutku Franco, iako uvjereni monarhist, još uvijek ne pokazuje previše interesa za politiku. 1933. na novim izborima pobjeđuje koalicija centrističkih i desnih stranaka, ali protiv nove vlasti izbijaju ustanci širom Španjolske. Žarište nezadovoljstva bilo je u pokrajini Asturiji u kojoj vlast preuzimaju vijeća sastavljena od radnika i rudara. Vlada u Madridu na asturijski je ustanak odgovorila slanjem vojske, uglavnom sastavljene od legionara i sjevernoafričkih jedinica, a jedan od zapovjednika operacije koja je trebala slomiti ustanak bio je general Franco. Zahvaljujući uspješno obavljenom zadatku Franco je sljedeće godine imenovan načelnikom Glavnog stožera španjolske vojske. A onda su se 1936. dogodili vjerojatno najvažniji izbori u španjolskoj povijesti na kojima je tijesnom većinom pobijedila koalicija lijevih stranaka.

Zbog podrške suparničkoj, tj. poraženoj strani, novoosnovana vlada Narodne fronte kažnjava Franca tako što ga šalje na službu na Kanarske otoke. U međuvremenu se dio vojnih zapovjednika u samoj Španjolskoj počeo pripremati na puč i rušenje aktualne vlasti. Pučistima se u ljeto 1936. odlučio pridružiti i Franco, koji se s Kanara prebacuje u Maroko i preuzima zapovjedništvo nad sjeveronafričkim trupama. Iako puč nije uspio, pobuna vojske i davanje podrške desnim nacionalistima označili su početak Španjolskog građanskog rata. Krajem 1936. nacionalistički pobunjenici proglašavaju Franca „caudillom“, odnosno političkim vođom i „generalissimusom“, tj. vrhovnim vojnim zapovjednikom. Njegovom usponu u političkoj i vojnoj hijerarhiji znatno je doprinijela podrška koju na samom početku rata dobiva od Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija.

Diktatura od četiri desetljeća na čelu s ‘El Caudillom’

Nakon tri godine žestokih sukoba Republikanci su morali priznati poraz. Krajem ožujka 1939. Francove trupe ulaze u Madrid, a 1. travnja proglašena je pobjeda, čime je službeno završen Španjolski građanski rat. Pad Republike označio je početak diktature u kojoj će sljedeća četiri desetljeća ključnu ulogu igrati „El Caudillo“, odnosno Francisco Franco. Svesrdnu pomoć u tome pružala mu je vojska i Katolička crkva.

U Francovoj Španjolskoj zabranjeno je djelovanje svih političkih stranaka osim fašističke Falange kojoj je upravo on bio na čelu. Prema svim neistomišljenicima i kritičarima režima provodila se surova represija, zabranjeno je djelovanje radničkih sindikata i ukinuta je regionalna autonomija španjolskih pokrajina.

Tijekom Drugog svjetskog rata Španjolska se proglasila neutralnom, iako je Francov režim na različite načine pomagao Trećem Reichu i fašističkoj Italiji. Zanimljivo, 1947. Franco je Španjolsku proglasio monarhijom, ali je kraljevsko prijestolje ostavio neupražnjenim. Tek dva dana nakon Francove smrti, 22. studenog 1975. za španjolskog kralja biti će proglašen Juan Carlos, unuk Alfonsa XIII koji je 1931. abdicirao.

Sahranjen, a onda, 44 godine kasnije, premješten

Sljedećeg dana, 23. studenog, Francovo tijelo položeno je u grobnici u okviru memorijalnog centra poznatog pod imenom Dolina palih, u kojem su sahranjeni ostaci poginulih sudionika građanskog rata. Sahranu je, zbog prirode Francovog režima, bojkotirala velika većina svjetskih državnika. Četrdeset i četiri godine kasnije, 2019., španjolska vlada i parlament, u kojima su glavnu riječ imali socijalisti, donose odluku da se tijelo Francisca Franca ekshumira te iz Doline palih premjesti na jedno groblje u blizini Madrida. Iza ove odluke bio je stav da Dolina palih treba postati mjesto sjećanja na sve žrtve građanskog rata, a ne mjesto veličanja života i djela diktatora kakav je bio Francisco Franco.

Sve epizode serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić pogledajte OVDJE.

(net.hr/Hrvoje Klasić)

Facebook
E-mail