Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Klasić: Milanović govori isto što se govori u Moskvi i Beogradu

(Foto: Wikipedia) Hrvoje Klasić

PREDSJEDNIK Zoran Milanović optužio je danas premijera Andreja Plenkovića da krši Ustav i terorizira državu, nakon što je vlada u Hrvatski sabor uputila prijedlog odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Za invaziju na Ukrajinu je rekao da se radi o ratu između SAD-a i Rusije.

“Sad će se, kao, vidjeti tko je za Rusiju, a tko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Sava Kovačević ide u Bruxelles i obećava: ‘Hrvatska je unutra.’ To je kazneno djelo”, rekao je Milanović.

“Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije”, kazao je. “Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći.”

Klasić: Ispada da su Ukrajinci maloumni i da im SAD mora reći da se bore za slobodu

Povjesničar Hrvoje Klasić kaže da je jasno da SAD-u odgovara što slabija Rusija, međutim, ovakve izjave predstavljaju omalovažavanje Ukrajinaca i njihove želje za slobodom.

“Ispada da su oni maloumni i kao da ih je netko natjerao na rat koji nisu htjeli. Nisu oni napali ruske gradove i ubijali ruske civile. Ukrajina je napadnuta, ukrajinski gradovi se gađaju, ukrajinski civili ginu. Zašto bi Amerika morala reći Ukrajincima da se bore za slobodu i da se obrane od Rusa?” kaže Klasić.

Teza da su Ukrajinci slijepi i da ne vide da se bore za svoju slobodu je pretjerano pojednostavljivanje stvari, smatra Klasić.

“Zoran Milanović ima pravo na svoje mišljenje, čak i ako je ono u potpunoj suprotnosti s mišljenjem većine ljudi, to je njegovo apsolutno demokratsko pravo. S druge strane, kad govori kao predsjednik države koja je članica Europske unije i NATO saveza, iako i tada ima pravo na svoje mišljenje, prije nego što ga izrazi, treba se konzultirati sa svojim kolegama”, kaže Klasić.

“Nisam čuo da se Milanović konzultira s drugim državnicima”

Hrvatska nije u ovim savezima samo da bi ona imala korist od toga, već ima i dužnosti koje iz toga proistječu, naglašava.

“Mi nismo ni neutralna ni nesvrstana zemlja, nego članica jednog političkog i jednog vojnog saveza i to nas između ostalog obvezuje da svoje vanjskopolitičke odluke usklađujemo s našim saveznicima. U ovom konkretnom slučaju mi to nedostaje. Ne čujem zadnjih godinu ili dvije da se predsjednik konzultirao s drugim državnicima, dužnosnicima i tako dalje”, rekao je Klasić.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu o “arogantnoj sebičnosti”. Kaže da je Hrvatska bila u situaciji kada ju je arogantna sebičnost mogla koštati slobode, nezavisnosti i većih žrtava.

“Da su drugi rekli da neće pomoći politički, vojno, ekonomski, da su rekli da se neće miješati jer to nije njihov rat. Naravno da hrvatski političari moraju gledati hrvatske interese, ali u pomoći kod obuke ukrajinskih vojnika ne vidim miješanje u rat”, rekao je Klasić.

“Narativ koji se može čuti u Rusiji, Bjelorusiji, Srbiji”

“Narativ da se radi o ratu između SAD-a i Rusije se može čuti u Rusiji, Bjelorusiji, Srbiji i kod svih onih koji ne mogu opravdati činjenicu da se radi o agresiji, ali im je ipak Rusija nekako draga”, kaže Klasić.

“Kad ne želite baš napasti Rusiju i proglasiti ju jedinim krivcem, onda kažete da je Rusija odgovorna, ali su jednako odgovorni i SAD i EU. Pomaže li Amerika Ukrajini? Da. Ali američka podrška Ukrajini nije natjerala ruske vojnike da uđu u Ukrajinu”, rekao je Klasić.

Tabak: Milanović to govori zbog sukoba s Banožićem i Plenkovićem

Igor Tabak, analitičar portala Obris – obrana i sigurnost, kaže da se on ne slaže s izjavom da rat vode SAD i Rusija.

“Nedvojbeno se taj rat vodi između Ukrajine i Ruske Federacije, gdje je Ukrajina napadnuta strana. S druge strane, Ukrajina ima brojne saveznike i prijatelje širom svijeta, ali to ne znači da je bilo koja od tih država ušla u rat. Bilo je jako puno ratova u kojima je jedna strana imala saveznike, ali nisam siguran da su ’80-ih svi saveznici Iraka bili u ratu s Iranom, nisam siguran da su svi saveznici SSSR-a bili u ratu u Afganistanu niti su saveznici tamošnjih mudžahedina otvoreno zaratili s SSSR-om”, rekao je Tabak.

“Bilo je zemalja koje su tijekom Domovinskog rata podržavale Jugoslaviju pa se nije smatralo da su one odmah u ratu s Hrvatskom”, dodao je Tabak i naglasio da se radi o političkom gledanju na stvari koje u ovom slučaju ima drugu podlogu – sukob Milanovića s ministrom obrane i premijerom.

“Pitanje Ukrajine je samo jedno područje njihovog neslaganja, i to ne ono najbitnije. Tu se u prvom redu prelamaju domaći politički odnosi među koje su sasvim slučajno zalutale i pojedine vanjskopolitičke teme”, kaže Tabak.

“Nije isto šaljemo li svoje vojnike ili nam dolaze strani”

Što se tiče obuke ukrajinskih vojnika, važno je prvo utvrditi gdje bi se ta obuka održala, napominje. “Slanje hrvatskih vojnika u inozemstvo da nešto rade je sasvim druga stvar od primanja stranih vojnika na obuku. To Ustav vrlo jasno razdvaja. Bilo je dosta misija u kojima je to odmah razdvojeno”, rekao je Tabak.

Hrvatska rijetko koristi svoj status članice NATO saveza, EU i UN-a te sudjelovanje u misijama tih organizacija, smatra Tabak.

“Hrvatska vrlo rijetko ima čvrst stav i rijetko profitira na tim stvarima. Kod nas su sve kompleksnije vanjskopolitičke igre vrlo neuobičajene, a sukreatori politike ne razgovaraju, a kamoli da se usklađuju”, rekao je.

Index Vijesti

Facebook
E-mail