Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Varaždin očekuje kaznu za mladića koji je nacrtao svastiku na spomeniku Holokausta

(Foto: eVaraždin)

GRAD Varaždin će nadležnom sudu podnijeti Prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva radi naknade štete od 9000 kuna koju je 24-godišnjak počinio oštećenjem spomenika žrtvama Holokausta u Šetalištu Vatroslava Jagića.

Grad je objavio priopćenje za javnost vezano uz oštećenje spomenika.

Nacrtao kukasti križ i oznake SS-a

“Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je 24-godišnji mladić u razdoblju od 17. do 18. kolovoza ove godine srebrnim sprejem oštetio spomenik, iscrtavši kukasti križ te oznake njemačkog SS-a. Očevidom gradskog Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo utvrđena je materijalna šteta na spomeniku u iznosu oko 9.000 kuna.

U tijeku je postupak izbora izvođača radi žurne sanacije oštećenja na spomeniku, o trošku Grada Varaždina, a saniranje oštećenja spomenika očekuje se u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Protiv 24-godišnjaka je po službenoj dužnosti pokrenut kazneni postupak za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari počinjeno iz niskih pobuda, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. U svojstvu oštećenika, Grad Varaždin će nadležnom sudu podnijeti Prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva radi naknade štete koja mu je počinjena”, ističe se u priopćenju Grada.

Gradonačelnik Bosilj: Građani Varaždina odaju počast svim žrtvama Holokausta

Gradonačelnik Neven Bosilj oštro je osudio ovo nedjelo.

“Očekujemo da će pravosudna tijela kojima smo prijavili nedjelo kazneno progoniti i izreći odgovarajuću zatvorsku kaznu. Pojedinci koji čine takva nedjela nanose veliku štetu ugledu Varaždina”, kazao je Bosilj.

Dodao je da građani Varaždina odaju počast svim žrtvama Holokausta, posebno jer su u njemu živote izgubili i Varaždinci, članovi ugledne židovske zajednice.

“Ovo je već drugi put da se oštećuje spomenik i tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem”, zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave