Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Banožić na sastanku EU ministara obrane: Pozdravljamo jačanje odnosa EU i NATO-a

(Foto: Pixsell/Patrik Macek)

HRVATSKI ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara obrane EU u Pragu, priopćio je danas MORH.

Uz ministre su na prvoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, sudjelovali podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean Pierre Lacroix, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje Jörg See i predsjedavajuća pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Nathalie Loiseau.

„Pozdravili smo daljnje jačanje EU-NATO odnosa, odnosno uključenost Europske unije u sve procese koji pridonose očuvanju stabilnosti na području regije. Kao značajni sigurnosni elementi ističu se NATO operacija KFOR na Kosovu i EU operacija Althea u Bosni i Hercegovini te je potrebno raditi na njihovoj daljnjoj prisutnosti u regiji“, kazao je Banožić, priopćio je MORH.

Na drugoj sjednici u EU formatu ministri su razgovarali o prijedlogu Europske komisije za jačanje europske obrambene industrije zajedničkom nabavom. „Poticanje zajedničke nabave dobar je put za učvršćivanje suradnje i smanjenje troškova“, zaključio je Banožić, navodi se u priopćenju MORH-a.

“Važni su zajednički napori pri potpori Ukrajini”

Ministri su raspravljali i o Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), pri čemu je Banožić naglasio potrebu daljnjeg unaprjeđenja vidljivosti, sudjelovanja partnerskih država, povezivanja s nacionalnim obrambenim planovima i ostalim EU inicijativama.

Na kraju neformalnog sastanka, koji je završio u srijedu, okupljenima se obratio putem veze ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini te o prioritetima i potrebama ukrajinske vojske.

“Ministar Banožić je istaknuo čvrstu potporu Republike Hrvatske teritorijalnom integritetu Ukrajine te je naglasio važnost daljnjih zajedničkih napora pri potpori Ukrajini”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Index Vijesti/Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave