Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ustaštvo na Rujevici preslika društvenog sljepila

(Foto: arhiva HNS-s) Ilustracija

Koliko god se nakon „navijačkog“ skandala sa smrtnom posljedicom i više od stotine uhićenih hrvatskih divljaka – tri su države proputovali da bi se tukli i razbijali u tuđoj zemlji te globalno sramotili Hrvatsku u Grčkoj – apeliralo, kumilo, molilo, upozoravalo s najviših nogometnih i političkih mjesta da se navijači na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatske i Latvije (5-0) na riječkoj Rujevici za Euro 2024. klone bilo kakvih nereda na štetu ugleda i novčanika hrvatskog nogometa, države i HNS-a, proustaški su provokatori besramno opet gurnuli najpopularniji sport u zemlji UEFA-i na optuženičku klupu. Mahanjem iz gledališta ustaškom zastavom s karakterističnom ušatim U. To je otvorena demonstracija nacifašizma u zemlji koja se ustavno, je li, već u Izvorišnim osnovama, distancirala od ustaške paradržave tzv. NDH (1941.-1945.) i na antinacifašističkim tradicijama partizanske pobjede u Drugomu svjetskom ratu danas želi pripadati civiliziranoj, tolerantnoj i čovjekoljubivoj tzv. međunarodnoj zajednici u kojoj nema mjesta ni za kakve etničke, vjerske, rodne, etc. isključivosti. Pod ustaškom su zastavom i genocidnim pokličem „Za dom spremni“ – surogatima simbolike nacizma i fašizma, je li, najpogubnijih ideologija u ljudskoj povijesti – počinjena na hrvatskom tlu i dijelu BiH (u kvislinškim granicama tada tzv. NDH) najgora zvjerstva nad nearijevcima što ih je uopće kadar pojmiti ljudski um. Nad Srbima, Romima, židovima, ustašama nepoćudnim Hrvatima i inima.

Povijest je uglavnom sve rekla o ustašama i njihovoj „državi“, koju nije priznao nitko u svijetu, osim istih bezveznih nacifašističkih hibrida pod repom Trećeg Reicha što se svibnja 1945. godine bučno urušio u moru nedužne krvi, pepelu i dimu. No, to što je povijest rekla, a tridesetak već godina vlasti tzv. Samostalne, Neovisne i Suverene štafetno guraju pod tepih, dopuštajući proustaškim revizionistima lagati i lakirati gubitništvo u ime nekakve nacionalne tzv. državotvorne ideje i etničke supremacije (sic transit) sada će UEFA „honorirati“ debelom kaznom – ignorantima. I, da se uistinu htjelo i tim tragom nešto učinkovito poduzelo sa sljemena vlasti, gdje su pohranjeni svi neophodni alati za postupanje, je li se u ta tri desetljeća države „svojih na svomu“ (sic transit) moglo iskorijentiti (pro)ustašku subverziju ne samo s nogometnih stadiona nego i iz svake pore društva stasaloga iz hrvatskoga, ali i globalnog antinacifašizma? Jest, moglo se, a nije. Budući da nije – unatoč činjenici da je HNS već platio više od milijun eura kojekakvih kaznâ nogometnim vlastima zbog svakovrsnih huliganskih ispada – nije vjerojatno da će UEFA-ina kazna zbog ustašluka na Rujevici (novčana; prazno gledalište u osječkoj Opus Areni za utakmice Hrvatske protiv Turske u listopadu?) nekoga prizvati pameti. Ma, nema šanse u društvu koje ne znâ gdje mu je mjesto.

Ozbiljne i neozbiljne države

Ustašluk je postao vrlo popularan sport među dijelom mladeži, pa što se o njemu medijski i politički više govori, a ništa ne čini, adrenalin prerasta u provokativan prkos tipa: „Tko nam što može!“ Ajmo, policijo, što ćete poduzeti kad nas nekoliko tisuća, vođeni megafonom, skandiramo uglas: „Ubij, ubij Srbina!“ ili „Za dom spremni!“ Koga uhititi? Nekoliko tisuća? Pola ili cijelu tribinu za kilometarsku kolonu pred uredom istražnog suca? Ozbiljna se država bavi učinkovitom preventivom, jer se posljedice teško ili uopće ne daju izliječiti, a HDZ-Plenkovićev se režim, eto, već sedam godina ne bavi ni uzrocima niti posljedicama. Pa imamo što imamo, zlo. Reda radi, valjda dobroga javnog dojma, premijer je Andrej Plenković bio svojedobno kompletirao zbirku svojih brojnih (devet?) „savjetodavnih“ povjerenstava i onim – medijski prozvanim „za bolju prošlost“, sic tansit – što ga je vodio akademik nuklearne medicine Zvonko Kusić. Ta je družba zaključila da je krvavi ustaški poklič „Za dom spremni“ zabranjen u javnoj uporabi, ali dopušten u svečanim (državnim) prigodama, jer su pripadnici HOS-a s njim na usnama i na svojoj crnoj zastavi u Domovinskom ratu „branili Hrvatsku od velikosrpskog agresora“. Sic transit.

Kakva je to poruka aktualnoga premijerova savjetnika akademika Kusića i lidera izvršne vlasti RH Plenkovića javnosti, proustaškim revizionistima, ali i djeci i mladeži, školama, Katoličkoj crkvi što je dominantno zapasala najprije skrb o obiteljskim uzdanicama (od jaslica do fakulteta, kojekakvih udruga i organizacija…), pa i cijelom društvu koje grlatiji vjerski „pastiri“ berz pardona nazivaju – katoličkim. Katolička Hrvatska, je li, ne sekularna kako piše u 41. čl. Ustava RH!? À propos, neki se dan u Francuskoj bila uzvitlala medijska prašina zato što uprava jedne škole na početku nove nastavne godine nije dopustila ući u razred učenici „zakrabuljenoj“ u islamsku vjersku odoru. U obranu te škole je osobno stao i predsjednik Emmanuel Macron: „Francuska je sekularna država, čije javne škole odgajaju i obrazuju republikance i građane. U francuskim javnim školama nema mjesta nikakvim vjerskim obilježjima“. Treća Republika je – dakako, uz Italiju, Španjolsku i Poljsku – „najkatoličkija“ velika europska država, dopušta punu slobodu prakticiranja ne samo katoličke vjere i vjerskog života, ali se čvrsto drži ustavnog sekularizma. Za razliku, je li, od jedne zapadnobalkanske tzv. Samostalne, Neovisne i Suverene (sic transit) u kojoj – realno, ne pomodarski i radi društvenih probitaka, karijere, itsl. – nema više od 20 posto iskrenih, praktičnih katolika.

Statistički podatak od 86,28 posto katolika u RH – što pak dijelu politički zadrtih „pastira“ služi kao „argument“ za proglašenje zemlje „katoličkom državom“ – lažni je celofan za umatanje politikantske propagande, kojom se anatemizira komunizam i veliča proustaški povijesni revizionizam. Ima li to utjecaja na tzv. tabule rase u koje se od jaslica, pa vjeronaukom koji je iz crkava i župnih ureda naprasno preselje u školske/fakultetske klupe, sustavno ugurava isključivi svjetonazor, svijest, odnos prema nacionalnoj prošlosti i sadašnjosti, etc. Dopuštenjem tzv. sekularne državne vlasti i izdašnim napajanjem javnim novcem – cca milijarda bivših kuna godišnje iz raznih javnih izvora te državnog proračuna – Katolička crkva itekako utječe na svijest, savjest i ponašanje mladih, pa je i suodgovorna za njih u društvu. Dakako, ne samo Crkva i ne najviše Crkva, ali… Među tima što pod smokvinim listom „navijača“ čine nepodopštine svojoj okolini, ali i cijeloj zemlji gotovo nema mladeži koja nije polazila vjeronauk i koja ne dolazi iz vjerničke obitelji, pa kako onda razumjeti genocidan zov onoga „Za dom spremni“, „Ubij, ubij Srbina… tovara, purgera…“ i mahanje, je li, ustaškom zastavom s 10-15 centimetara velikim ušatim U?

Mladi koji su cijeli svoj nedugačak životni vijek prolazili ispod raspela u bilo kojim jaslicama, vrtiću, školi, fakultetu, „sekularnoj“ ustanovi, koji dnevno gledaju/slušaju/čitaju vjerske sadržaje u specijaliziranim i javnim medijima, gotovo svim formatima režimske medijske tzv. javne kuće HRT-a, itsl. – za nepovjerovati! – kao od šale navlače fantomku, kacigu, šal oko glave, laćaju se bejzbol palice, letve, električnog kabla, lanca, boksera, pa i noža i na aport „navijačkog vođe“, na digitalni poziv… jurišaju razbiti „neprijateljskoga gada“ i sve pred sobom bez razlike!?

Gdje se to danas – gotovo stoljeće nakon Auschwitza i Jasenovca – uči i nauči tolika rasistička, šovinistička, ksenofobna (stadionsko tzv. hukanje) i ina mržnja, ideološke netrpeljivosti, svjetonazorsko jednoumlje…? I da se godinama nitko odgovoran za red i mir, za tzv. društveno zdravlje, ne želi pobrinuti za iskorjenjivanje korova tako što će poći od uzroka, pa pospremiti besprizorne bilo gdje u zajednici na mjesto kamo spadaju?

Ako je vjerovati HNS-ovu glavnom sigurnjaku Jurici Jurjeviću, Savez se napokon želi obračunati s besprizornima koji mu desetljećima olakšavaju blagajnu UEFA-inim visokim novčanim kaznama. „HNS će poduzeti sve pravne korake za nadoknadu štete protiv trojca koji je unio ustašku zastavu na tribinu na Rujevici i doživotno će toj trojici zabraniti ulazak na stadion kada bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija“, naglasio je Jurjević u razgovoru s novinarom Nove TV Milanom Stjeljom. Prvi put da je nekomu palo na um nešto uistinu pedagoški učinkovito: krivca za kaznu HNS-u opandrčiti po džepu istom mjerom, pa neka si ubuduće svi besprizorni misle hoće li se proseravati na takav način. Trojica ustaških fanova s Rujevice, budu li osuđeni za štetu pričinjenu HNS-u – za štetu ugledu hrvatskog nogometa i zemlje, je li, nadležni su drugi – mogli bi se ispružiti za više desetaka tisuća eura plus kamate, pa… Kud’ ćeš bolje poruke ne samo batinaškim, huliganskim hordama proustaških gena već i širem publikumu koji se pred takvim nedoličnostima pravio grbavim!?

Trojac bez ulaznice

Jurjević je također ustvrdio da je HNS u sklopu interne istrage o trojici uhićenih na Rujevici proustaških redikula kontaktirao i klubove Dinamo i Hajduk te saznao da „te osobe nikad ranije nisu kupile ulaznice ni za utakmice Dinama, ni Hajduka niti hrvatske reprezentacije. Ne se radi o pripadnicima navijačkih skupina. Svakako to možemo nazvati sabotažom i kriminalistička će istraga pokazati je li to bilo namjerno ili nenamjerno“. Manje je važno sada tko je snimio ustašku zastavu u gledalištu, prijavio policiji i izvijestio UEFA-u, koja je odmah pokrenula kazneni postupak protiv HNS-a, ionako već na uvjetnoj zbog kažnjivih grijeha „navijača“ – je li to FARE (Football Against Racism in Europe), važna udruga koja se bavi suzbijanjem rasizma na stadionima, ili netko drugi – no, itekako jest važno rasvijetliti tko su trojica privedenih, u čije su ime počinili sabotažu na međunarodnoj utakmici pred stotinama tisuća gledatelja na Rujevici i pred malim ekranima. Je li trknuta tzv. Samostalna, Neovisna i Suverena uistinu polit-ideološki i društveno, pa i elementarno ljudski baš tako nisko pala da mora trpjeti besramnu demonstraciju nacifašizma i na Rujevici?

Jest da će HNS pokušati podrobno uvjeriti UEFA-u kako je poduzeo i više no sve u sigurnosnim pripremama utakmice Hrvatska – Latvija ne bi li spriječio i najmanji incident, no sudeći po iskustvu/praksi UEFA-inih postupanja u sličnim situacijama, ali i pedigreu hrvatskih „navijača“ kod kuće i u inozemstvu, to uvjeravanje vrijedi – nula bodova. Bude li kazna samo novčana ili samo eliminacija gledatelja na Opus Areni za utakmice Hrvatska – Turska, što je manje-više isto zlo i sramota, odnosno odrapi li UEFA HNS-u obje pljuske u istom paketu, problem ustašluka ostat će vladajućima neispovijeđen veliki tzv. grijeh struktura. Je li to normalno? Nije niti će ikad biti. Sve dok vlasti ne posegnu za alatima kojima će iz temelja resetirati nepravedno, polit-ideološki neuredno, moralno posrnulo i razvojno posustalo društvo u kojemu je moguće javno slaviti genocidan nacifašizam, njegove krvave bezvrijednosti – vrijednostima.

Puna šaka brade, je li, da je posrijedi samo incident na Rujevici, s tim se dade izaći nakraj dok kažeš keks, međutim, riječ je o raširenu povijesnu revizionizmu koji je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović svojedobno bio nazvao „puzećom zmijom u hrvatskim njedrima“. I navukao na sebe drvlje i kamenje, kuku i motiku radikalne tzv. desnice, pa… Ustašovanje i batinaški huliganizam – recimo, nedavno cca 1000 hrvatskih „navijača“ u Milanu, sic transit , pa svojedobno i u Osijeku na prijateljskoj utakmici Hrvatske i Izraela, koju su iz VIP lože pratili tadašnja gaf-predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i izraelski veleposlanik u RH – uzeli su maha i, takorekuć, postali tzv. novo normalno naše društvene zbílje. Netom što je Disciplinska komisija UEFA-e pokrenula postupak protiv HNS-a zbog ustaške zastave na Rujevici, već je sljedećeg dana pokrenula drugi zbog tučnjave/nereda hrvatskih „navijača“ u Erevanu za nogometne utakmice Armenije i Hrvatske. Zbog zabrane gostovanja i strogih UEFA-inih pravila radi preveniranja mogućih nereda, hrvatski navijači nisu smjeli ni biti u gledalištu niti im je HNS smio prodati ulaznice, pa… Stotinjak ih se ipak našlo u Erevanu s ulaznicama kupljenim na crno ili tko znâ kako.

„Hrvatska reprezentacija već godinama ima vjerne i sjajne navijače koji ju prate i na domaćim i na gostujućim utakmicama“, ustvrdio je izbornik „vatrenih“ Zlatko Dalić novinarima, „no dovoljno je nekoliko neodgovornih pojedinaca da sruše idealno okuženje za ‘vatrene’. Razočaran sam razvojem situacije i mogućnošću ispražnjenog stadiona u Osijeku na utakmici protiv Turske. To bi bila velika nepravda prema hrvatskoj reprezentaciji, prema hrvatskim navijačima i hrvatskom narodu. Mislim da je sve to namješteno, jer kako drukčije objasniti da se pojavi jedna zastava među stotinama zastava, i baš se tu uslika, i baš to se u tim momentima pojavi i netko to uslika.“ U HNS-u ne vjeruju u tzv. teoriju zavjere, ali si ne mogu objasniti kako je moguće da trojica privedenih proustaša „baš nikad nisu bili ni na jednoj utakmici ‘vatrenih’ niti Dinama i Hajduka“. Incident je navodno UEFA-i prijavio FARE, a aktivist te udruge Zoran Stevanović je s odmora u Španjolskoj poručio hrvatskim medijima: „FARE nije prijavio HNS Disciplinskoj komisiji UEFA-e. FARE uvijek ima svoje delegate na utakmicama, ali mi svi ne znamo tko dolazi na njih. To može biti bilo tko i možda ja uistinu ne poznajem sve te ljude“.

Enigma ostaje neriješena, ali i činjenica da nacifašističke nepodopštine – bilo pojedinaca na svoju ruku, bilo organiziranih subverzivnih skupina bilo nekoga trećeg, bez obzira na motive – neće ostati nezapažena u međunarodnoj javnosti koja se ne želi ponašati sljepački, slabovidno ili daltonistički kao HDZ-Plenkovićev režim. Za ZDS (ne)spreman i, je li, potpuno analfabetičan za pročitati s razumijevanjem Izvorišne osnove Ustava RH. „Na kraju nas prijave one organizacije koje se time bave, koje od toga žive i traže kaznu protiv Hrvatske“, kazao je Zlatko Dalić Novoj TV. „To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se nas zaustavi. Sve je to još više krenulo nakon Rotterdama, gdje je bilo 35.000 navijača, da se zaustavi hrvatsku reprezentaciju na bilo koji način. I ovo je jedan od načina da nas se kazni da ne igramo pred našim navijačima. Mora se naći tko je to organizirao i strogo kazniti, jer to sada daje povoda i drugim pojedincima za činiti takve gluposti i kažnjavati reprezentaciju. A ima znatno više ljudi koji vole ‘vatrene’, prate ih i uživaju s njima.“

À propos, statistika je nemilosrdna: ‘vatreni’ su već pet puta igrali kod kuće pred praznim gledalištem zbog sličnih incidenata, a HNS je iskeširao UEFA-i cca milijun eura kazne. Predsjednik Saveza Marijan Kustić tvrdi da HNS nije prodavao ulaznice za utakmicu u Erevanu niti je organizirao dolazak hrvatskih navijača te je izvijestio UEFA-u kako nema spoznaja o tomu da su u spomenutim neredima sudjelovali hrvatski državljani. Taj samoobrambeni gard jamačno neće upaliti budući da su svi hrvatski mediji – pomalo inatljivo, podsmješljivo i s nekim ponosom zbog UEFA-ine zabrane gostovanja – opsežno izvijestili, čak intervjuirali ukockane, vesele Hrvate sa zastavama i pivom u rukama za bučnih okupljaja na ulicama Erevana, predviđajući neupitnu vrlo visoku pobjedu „vatrenih“. Ustašluku na Rujevici, predsjednik HNS-a Kustić također ne nalazi pravi uzrok u društvu koje ne želi ispravno valorizirati svoju noviju prošlost i pogrešno odgaja mlade naraštaje na polit-ideološkom boflu, banalizira događaj nekakvom blesavom nepromišljenošću pojedinaca:

Diskriminacija i rasizam

„HNS će se uvijek boriti protiv diskriminacije i rasizma, ali ovo na Rujevici nije bilo slučajno. Ova tri pojedinca su naštetili hrvatskoj reprezentaciji, ali i Republici Hrvatskoj. Definitivno mislim da je riječ o podmetanju. Nadam se da ćemo saznati tko stoji iza toga. Puno toga se izdogađalo. U par navrata se dizala zastava po tri-četiri puta i upravo je taj pojedinac slikao tu zastavu (ustašku, op. a.), baš taj detalj, ustaški simbol koji se nalazi u katalogu FARE-a (originalni dizajn ušatoga U na bijelom polju šahovnice, op. a.). Baš da to znâ vidjeti sa 60 ili 70 metara, i da to slika. To nije slučajno. Pustimo da tijela odrade svoj posao, ali mi sigurno nećemo stati na ovome“. Sudeći po tom pepeloposivačkom stajalištu šefa nacionalnoga nogometnog saveza i visokoga HDZ-ova pouzdanika za Ličko-senjsku županiju, nije toliki grijeh što se mahalo ustaškom zastavom i afirmiralo krvavi nacifašizam, nego tko je to dokumentirao i prijavio europskoj nogometnoj vlasti. Sic transit.

Dakle, nije važna ni kazna što će ju opet fasovati HNS, kolateralno i svi iskreni ljubitelji nogoloptačkog sporta, jer Kustića, Dalića i njima slične zanimaju imena „nacionalnih izdajnika“. Ne bujajuća u društvu apologija ustaštva, najgore nacionalne veleizdaje u hrvatskoj povijesti. Veće i posljedično pogubnije od izdaje šačice Hrvata tzv. plave krvi, što su mučki zatukli svoga kralja Zvonimira (1075.-1089.), te gurnuli Hrvate za cijeli sljedeći milenij pod tešku tuđinsku cokulu? Ispod koje se, je li, nisu izvukli ni preokretnih 1990-ih godina osvajanjem međunarodne licencije državne tzv. samostalnosti, neovisnosti i suverenosti. U naopakoj zemlji se i mlade naraštaje naopako odgaja, pa je samo pitanje gdje će se kod kuće ili u tuđini, kada i kako ponoviti notorni ustašluk – à la Rujevica. Ovo sada, sva ta halabuka zbog kazne HNS-u i vjerojatno utakmice u praznoj Opus Areni, nažalost, nije ni početak niti kraj, nego časovita bura u čaši boze. Proustaško je, povijesnorevizionističko društveno zlo metastaziralo, a nitko odgovoran niti ne pokušava ordinirati lijekove i terapije. Kamoli ih primijeniti.

Društvenu bi „savjest“ trebala umiriti ekspresna represija stadionskih redara, policije i pravosuđa prema proustaškom trojcu iz sela u blizini Čakovca – 1300 eura kazne jednomu, 20 dana zatvora drugom, dvije godine zabrane dolaska na utakmice „vatrenih“ i nastavak istrage o ulozi trećeg „barjaktara“ – te pepeloposivačka Dalić-Kustićeva ocjena da se radi o „podmetanju trojice pojedinaca“. Sic transit. Kako je onda moguće da policija, npr. u Beču uoči utakmice Europske lige prvaka, doslovno svlači „navijače“ i oduzima im ustaška obilježja ili da tisuća „navijača“ u Milanu defilira ulicama skandirajući ustaške slogane i pjevajući ustaške pjesme? Krivnja je režimska, društva koje tolerira (pro)ustaštvo, a tek kolateralno trknutih pojedinaca koji žele ispasti medijske „zvijezde“ ili „hrabri frajeri“. I što znači dvogodišnja zabrana dolaska na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije kad svatko može bez problema kupiti ulaznice na crno i ući na tribine? Navodno je dokazano da proustaška trojica iz okolice Čakovca nikad nisu registrirani da su na svoje ime kupili ulaznice za utakmice „vatrenih“, Dinama ili pak Hajduka, pa…

Marijan Vogrinec

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Uredništva portala sabh.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave