Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 81. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 81. godišnjice stradanja mještana Podhuma u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali najmanje 91 civilnu žrtvu, a ostatak mještana pozatvarali.

Vijence su položili, u ime Primorsko-goranske županije, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, delegacija Saveza antifašističkih boraca Primorsko – Goranske Županije i delegacije  antifašističkih udruga s područja Primorsko – goranske županije.

Skup je u ime organizatora Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Čavle pozdravila predsjednica Udruge Neda Macan.

„U ovo toplo srpanjsko jutro stojimo kod spomenika koji nas podsjeća na tragičan događaj iz 1942. g. Riječ je o stradanju nedužnog civilnog stanovništva sela Podhum. Vrijeme je 2. svjetskog rata, narodnooslobodilačke borbe.

Naime, talijanski fašisti u ime odmazde, jer su partizani zarobili i pogubili učiteljski bračni par Renzi, tog dana pogubili su sve muškarce u dobi od 16 do 60 godina, a žene i djecu deportirali u svoje koncentracijske logore ( Gonars i Udine ) , selo devastirali, opljačkali i na kraju zapalili.

Spomenik je podignut 1970.g. u znak sjećanja i poštovanja prema nedužnim žrtvama, a djelo je akademskog kipara Šime Vulasa. Obelisk je visok 11 metara i sa svojim kamenim pločama predstavlja 91 streljanu žrtvu. Ovi krugovi podno obeliska predstavljaju jame u kojima se gasio ljudski život. Ustvari, dragi prijatelji, cijeli spomenički kompleks je mjesto OPOMENE, POUČAVANJA i PIJETETA.

Stoga je razumljiva želja nas antifašista da i buduće generacije pamte ove događaje, da respektiraju žrtve i poginule u Narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

Dragi prijatelji, želimo biti dio civiliziranog svijeta, 10. godinu ravnopravna smo članica Europe, dakle prilika da učimo od drugih. Kao primjer navodim : Profesori  povijesti iz Cremone u Italiji zajedno sa svojim studentima povijesti došli su na ovo spomen obilježje i poklonili se žrtvama koje su počinili njihovi djedovi, njihovi očevi.   Bilo bi jako dobro za sve nas kada bi i naši profesori povijesti s učenicima osnovnih i srednjih škola činili isto, jer poveznica s prošlošću garancija je gradnje bolje budućnosti.

Mi znamo da je antifašizam i u 21. stoljeću VRIJEDNOST koja se bezuvjetno brani, koja odašilje poruku mira i solidarnosti, pravde i čovjekoljublja. Isto tako jako dobro znamo da je na temeljima antifašizma rasla naša Hrvatska kao i cijela Europa.

I bilo to nekom drago ili ne,  priznao to ili ne  , borci narodnooslobodilačkog rata   partizani  na čelu s Josipom Brozom Titom svrstali su nas uz bok pobjednika i doveli u ravnopravni položaj za pregovaračkim  stolom kad su se krojile granice RH.

Antifašisti i danas kao i sutra, bez zadrške i fige u džepu poručuju Ne fašizmu i nacizmu.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU !“

Predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut kazao je kako je stradanje Podhuma bilo pravo lice talijanskog fašizma koji je ovom kraju donosio teror, odnarodnjavanje i strahote od 20-tih godina prošlog stoljeća. – “Podhum je u ratno vrijeme bio jedno od bogatijih i razvijenijih mjesta u kojem je jačao antifašistički otpor. Da bi zatrli Narodno-oslobodilački pokret, fašisti su izabrali Podhum da bi pokazali kako će se s otporom nositi, no brojni su mladići iz Podhuma i Grobničkog kraja odlazili u partizanske odrede da bi se borili protiv fašističkog zla. Ponosni na ovu prošlost imamo zadatak da širimo vrijednosti antifašizma koji je nama i cijeloj Europi donio slobodu“, naveo je Tamarut. Okupljenima su se obratili i pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc koji je osudio sve učestaliju relativizaciju fašizma i fašističkih zločina, kao i predsjednik UABA grada Rijeke Vojko Obersnel koji se zapitao zašto se antifašistička, posebice spomenička baština poput ove u Podhumu danas više obrađuje i cijeni izvan Hrvatske nego ondje gdje je nastala.

Svečanost u organizaciji UABA Čavle vodio je pjesnik i kazalištarac Mensur Puhovac koji je odrecitirao pjesmu Grobničana Ivana Brdara posvećenu stradanju Podhuma te izveo partizansku pjesmu Šume, šume najljepša vam hvala. U sklopu programa nastupila i klapa Nevera koja je izvela nacionalnu himnu Lijepa naša domovino.

Darko Fanuko

12. srpanj 2023.

Facebook
E-mail