Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Učvrstimo zajedništvo na Dan oslobođenja i Dan pobjede

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH upućuje pozdrave i punu potporu svim sudionicima obilježavanja Dana oslobođenja gradova i naselja u Republici Hrvatskoj, Dana oslobođenja Grada Zagreba, Dana pobjede i komemorativnih aktivnosti prisjećajući se „besmrtnih odreda osloboditelja“.

Za antifašiste diljem Hrvatske i svijeta travanj i svibanj, posebice 8. i 9. svibnja 1945. s pravom i ponosom mogu se nazvati „zorom ljudske povijesti“. U mnogim se gradovima i mjestima svijeta ti dani obilježavaju dostojanstveno jer sjećanje na žrtve fašističkog barbarstva i borce protiv fašizma trajna je obveza sviju nas.

Protivimo se svim zastrašujućim pokušajima krivotvorenja povijesti, rehabilitaciji nacističkih i ustaških zločinaca kao „nacionalnih heroja“, uništavanju spomen obilježja osloboditeljima, te veličanju fašističkih suradnika poput Pavelića, Luburića i drugih.

Zajedničkim komemorativnim skupovima odajemo počast borcima za slobodu, osloboditeljima, članovima obitelji, prijateljima i rođacima, političkim suputnicima i osobama koji su svoje živote dali kao partizani i borci otpora u redovima postrojbi protuhitlerovske koalicije za oslobođenje svoje domovine i uništenje fašističkog vojnog ustroja.

Apeliramo na sve: sačuvajte uspomenu na milijune žrtava fašizma i rata, na žrtve masovnog istrebljenja Židova, Srba, Roma, antifašista. Očuvajmo tradiciju, sjećanje i misiju antifašističkog otpora. Založimo se za svijet u kojem rasizmu, barbarstvu, nacionalizmu i netoleranciji nema mjesta. Poštujmo lekcije iz povijesti tako da se nikada ne zaboravi fašističko zlo.

Ostavština sudionika i svjedoka antifašističke borbe mora se prenositi na buduće generacije. Stoga pozivamo današnje generacije: pridružite se zajednici antifašističkih i braniteljskih udruga.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave