Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zadarski antifašisti traže odgovornost svećenika

Vrlo poštovani gospodine Nadbiskupe Puljić,
na samom početku želimo istaknuti da nam je jako žao što smo primorani obratiti se Vama zbog nemilog događaja u Župi Sali na Dugom Otoku.

Nadamo se da nam nećete zamjeriti što smo si uzeli slobodu pozvati se na Vašu pažnju, ali zbog onoga što smo pročitali u medijima ocijenili smo da događaj zaslužuje Vašu pozornost i moguću intervenciju.

Naime, pročitali smo da je svećenik u Salima na seoskoj crkvi izvjesio transparente s neprimjerenim sadržajima, točnije, sadržajima koji s njegovim poslanjem nemaju ništa zajedničko. Navodno je na crkvi istaknuto obilježje u kojem se ističe pozdrav NDH, što je među mještanima izazvalo nelagodu. Ta nelagoda proširila se diljem naše Županije a i šire. Mi, zadarski antifašisti smo, također, vrlo neugodno iznenađeni, a ovim pismom izražavamo naše negodovanje. Naravno, ako je to istina, onda je reakcija na takav čin razložna.

Zbog navedenog, molimo Vas da svojim autoritetom i nespornim ugledom učinite sve da se saniraju posljedice neodgovornog postupka svećenika.

Nadamo se da ćete se složiti s nama da u ovim teškim pandemijskim vremenima, vremenima neizvjesnosti, nije potrebno dodatno uznemiravanje ljudi. Bilo je za očekivati da svećenik, sukladno svom poslanju, radi na zbližavanju ljudi, širenju vjere, ljubavi i zajedništva, a ne da se zbog njegove nepromišljenosti sije mržnja i dodatne podjele koje nikome ne trebaju.

Vrlo poštovani gospodine Puljiću, bilo bi nam krivo kada bi ovo naše pismo bilo stavljeno izvan jedinog konteksta u kojem je pisano, a to je želja za međusobnim poštovanjem, tolerancijom, širenjem dobrote i mira. Nikakva druga misao nije nas vodila, pa smo čvrsto uvjereni da ćete glede toga imati razumijevanja.

Isto tako, čvrsto smo uvjereni da ćete učiniti sve potrebito i najbolje da se popravi šteta koja je nepotrebno učinjena krivim korištenjem objekta molitve – crkve.

Na kraju, želimo da Vas ovo naše pismo zateče u miru, zdravlju i ljubavi.

Pozdravljamo Vas s posebnim poštovanjem uz zahvalu na razumijevanju.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Županije Zadarske

Zadar, 4. svibnja, 2021. godine.

Facebook
E-mail