Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Kumrovcu obilježena godišnjica Titove smrti

ZVUKOM sirene u 15:05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća je u Kumrovcu obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, a komemoracija je kao i lani, s obzirom na epidemiološku situaciju, bila skromna.

Vijence i cvijeće uz spomenik ispred Titove rodne kuće položile su delegacije Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Franjo Habulin, predsjednik SABA, rekao je kako su antifašizam i Josip Broz Tito nedjeljivi te da je Tito čovjek koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća.

“Učinio je to svojom pojavom, svojim radom, svojim stvaralaštvom, kao revolucionar, kao vojskovođa u 2. svjetskom ratu, kao državnik, odnosno kao šef države i kao političar koji je bio vrlo značajan i cijenjen na svjetskoj političkoj sceni”, rekao je Habulin. Dodao je da je Tito pozvao narod na oružani ustanak 1941. godine, a od partizanskih odreda stvorio moćnu vojsku koja je otvorila 3. front u Europi i samostalno oslobodila svoju zemlju.

“Moramo priznati da je svjetski brend”

Robert Šplaj, načelnik općine Kumrovec, istaknuo je da je Tito najpoznatiji Kumrovčanin koji je svojim radom i znanjem osvojio cijeli svijet.

“To je čovjek koji je stvorio nesvrstane, čovjek koji je toliko značio u svijetu, a mi se uvijek oko njega prepiremo. Ne moramo ga voljeti niti poštivati, ali moramo priznati da je svjetski brend”, rekao je Šplajt i dodao da se u Kumrovcu Tita nikad neće odreći.

“Ponosni smo što je iz Kumrovca, što je dio nas i jedino možemo na njemu još bolju priču napraviti”, kazao je općinski načelnik, a zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek naglasila je da je Tito bio državnik svjetskog kalibra, antifašist, osnivač Pokreta nesvrstanosti.

(Hina/Index)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave