Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Krku se prisjetili žrtava holokausta, predstavljena potresna svjedočanstva krčkih logoraša

(Foto: Mladen Trinajstić)

Obilježavanje je dodatno obogaćeno u Galeriji Decumanus postavljenom i javnosti predstavljenom izložbom “U paklu su zvijezde ravnodušno sjale”

U Velikoj vijećnici Grada Krka danas je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, održana priredba nazvana “Svjedočanstva naših predaka”.

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka te Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk, u nazočnosti brojnih osnovaca, predstavnika krčke srednje škole ali i stanovnika tog otočnog grada ondje je upriličen bio prigodni program u sklopu kojeg je održano više poučnih izlaganja ali i niz strahotama Holokausta posvećenih literarnih i glazbenih izvedbi mladih Krčanki i Krčana, predanih učenju o strahotama koje su obilježile noviju povijest.

U sklopu sad već tradicionalnog događanja kojim predstvnici UABA otoka Krka i polaznici otočnih obrazovnih ustanova redovito obilježavaju spomenuti dan, predstvljena su i neka od potresnih svjedočanstva krčkih logoraša, posredstvom radova njihovih praunuka.

Promicanje mira i tolerancije

Kako je, u uvodnom djelu prvog, podnevnog djela današnjeg programa istaknuo čelnik otočne Udruge antifašističkih boraca i antifašista, prof. Darko Fanuko, ovakvim aktivnostima predstavnici spomenutog otočnog udruženja i s njima u promicanju mira, tolerancije i uvažavanja različitosti angažirani nastavnici i učenici krčkih škola na simboličan način odaju počast svim otočankama i otočanima, ali i ostalim žrtvama koje su su svoje živote izgubile u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući pri tom mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku rezultirale strahotama Holokausta, odnosno genocida, a opasnosti od pojave i razbuktavanja kojih niti danas nisu u potpunosti nestale.

Obilježavanje ovog važnog datuma kojeg otočni antifašisti i s njima udružena prosvjetari redovito obogaćuju prigodnim zbivanjima istog je dana dodatno obogaćeno u Galeriji Decumanus postavljenom i javnosti predstavljenom izložbom “U paklu su zvijezde ravnodušno sjale”.

Njome pak dominiraju potresni slikarski portreti Svetlane Volarić, inspirirani njezinim logoraškim danima. Izložbeni dio programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta dodatno je obogaćen za tu prigodu pripremljenim likovnim radovima otočnih osnovaca koji su svojim stvaralaštvom i više no zorno pokazali shvaćanje prenesene im poruke.

Inače, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, sukladno odluci Ujedinjenih naroda, od 2005. godine obilježava se 27. siječnja, među ostalim i s ciljem poticanja razvoja obrazovnih programa o genezi i povijesti Holokausta, a time i pokazivanja odlučnosti u sprečavanju ponavljanja takvih strahota u budućnosti.

Više od 180 0t0čana prošlo strahote nacističkih logora

Na Krku se spomenuti dan u organizaciji otočne UABA organizirano obilježava od 2012. godine, i to od 2015. u suradnji s krčkom srednjom školom, a od 2016. i u suradnji s lokalnom osnovnoškolskom ustanovom.

– Cilj i smisao događanja koja upriličujemo na ovaj dan osvješćivanje je i edukacija mladih s nakanom izgradnje i njegovanja svega onog što bi, osim čuvanju spomena na žrtve genocida, trebalo pridonijeti sprječavanju sličnih strahota u budućnosti, istaknuo je Fanuko.

Naveo je i da je, prema dostupnim evidencijama, više od 180 otočana tijekom Drugog svjetskog rata prošlo kroz strahote nacističkih logora, od kojih je 60 ondje i skončalo život.

– U tu brojku uvrstili smo samo one koji su boravili u konclogorima, a ne i one koji su završili u zatvorima i radnim logorima, istaknuo je Fanuko, procijenivši da niti te brojke, vrlo vjerojatno, nisu potpune niti konačne.

Otkrio je i da je plan predstavnika UABA da se uskoro, nakon dovršetka već započelog opsežnijeg i temeljitijeg istraživanja spomenute povijesne tematike prikupljene spoznaje, zajedno s točnim i potpunim popisom svih otočnih logoraša, objave u knjizi koja bi u skorijoj budućnosti trebala ugledati svjetlo dana.

(Novi list/Mladen Trinajstić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave