Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Beču otkriven spomenik žrtvama Holokausta

Foto: EPA

U BEČU je danas, na dan kada se obilježava početak otvorenog progona Židova u tzv. Trećem Reichu, otkriven spomenik s upisanim imenima 64.440 austrijskih Židova koji su izgubili život u Holokaustu.

Danas se obilježava početak pogroma Židova koji je počeo napadima i razbijanjem izloga i njihovih trgovina, odatle i naziv Kristalna noć.

Austrijski predsjednik: Moramo se otvoreno oduprijeti svakom obliku mržnje

“Mi moramo i dalje biti oprezni. I podizati glas na svaku nepravdu. Antisemitizam nacionalsocijalista nije pao s neba, on je i prije toga bio prisutan u austrijskom društvu”, poručio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen preko Twittera.

Danas, na 83. godišnjicu noći kada je na području tzv. Trećeg Reicha paljenjem sinagoga i židovskih trgovina počeo organizirani pogrom Židova, građani Austrije moraju biti svjesni svoje odgovornosti, rekao je.

“Odgovornost ponajprije znači da se odlučno i otvoreno odupremo svakom obliku mržnje, rasizma i antisemitizma”, poručio je Van der Bellen.

Prije toga je kancelarski ured pozdravio dovršetak spomenika za čiju gradnju se godinama zalagao preživjeli Holokausta Kurt Yakov Tutter.

“Zidom s upisanim imenima žrtava Holokausta Austrija postavlja vidljiv znak koji ukazuje na njezinu odgovornost”, priopćila je ministrica u kancelarskom uredu Karoline Edstadler.

Urezano je 64.440 imena

U 160 granitnih ploča urezano je 64.440 imena u parku blizu Bečkog sveučilišta.

Predsjednik desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Herbert Kickl pozvao je na borbu protiv antisemitizma, ali istodobno osudio i politiku razdora koju, prema njegovim riječima, aktualna vlada unosi među Austrijance svojim mjerama protiv pandemije koronavirusa.

Protekle noći politički aktivisti diljem Beča oblijepili su znakove s nazivima ulica koje nose imena osoba koje su bile aktivni članovi nacionalsocijalističkog režima. Zid s imenima pobijenih Židova drugi je službeni spomenik žrtvama Holokausta u Beču nakon memorijala na Judenplatzu (Židovski trg) u središtu austrijske prijestolnice koji je inauguriran 2000. godine.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave