Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje 78. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Ove godine navršava se 78 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

Kao i prethodnih godina SABNOR BiH ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Muzejom Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Općinom Jajce i sa svojim udruženim članicama kao sjećanje na historijske odluke donesene u Jajcu kada su 142 vijećnika iz svih republika ex-Jugoslavije boravili u Jajcu.

Te davne 1943. godine Jajce nije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasjedanje AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije). U jesen 1943. godine ovaj je gradić u centralnoj Bosni bio jedan od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet Komunistčke partije Jugoslavije. 

Povoljnu klimu za sazivanje Drugog zasjedanja AVNOJ-a dali su neki događaji na svjetskom planu: kapitulacija Italije, savezničko osvajanje afričkog kontinenta, te kontraofanzive Crvene armije na Istočnom frontu. Bila je potrebna velika doza vizionarstva da se anticipira rasplet Drugog svjetskog rata, te 29. novembra 1943. godine stvore temelji nove Jugoslavije. 

Najznačajnija odluka Drugog zasjedanja AVNOJ-a bila je uspostavljanje Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije – odnosno vlade nove države. Umjesto ministara, komitet je bio sačinjen od povjerenika, a na čelu je bio Josip Broz Tito. Također, vijećnici AVNOJ-a bili su jednoglasni u odluci da se izbjegličkoj vladi i kralju Petru Karađorđeviću zabrani povratak u zemlju.

Uz podsjećanje na dešavanja u Jajcu 29. i 30. novembra 1943. godine i na značaj odluka donesenih na Drugom zasjedanju AVNOJ-a  kao i potvrđivanje odluka  sa Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a održanog u Mrkonjić Gradu kada su utemeljene današnje granice Bosne i Hercegovine, obavještavamo vas da će se ove godine godišnjica obilježavanja ovog historijskog događaja održati u subotu 27.11.2021.godine u Jajcu sa početkom u 12:00 sati. Iskreno se radujemo ponovnom susretu i biće nam zadovoljstvo da vam budemo dobri domaćini.

PREDSJEDNIK SABNOR-a BiH

Sead Đulić

Facebook
E-mail