Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Specijalno za portal sabh.hr: NOVE PRIJETNJE SMRĆU PREMIJERKI GIORGI MELONI I ČLANOVIMA STRANKE FRATELLI D’ITALIA!

Prijetnje smrću ultraljevičara i postfašista traje dvije godine i kakvo je kaotično stanje nedvojbeno da se opasne strasti dugo neće smiriti, a jednog mladog aktivista pregazio je automobil i na licu mjesta preminuo: novi transparent s natpisom “Olovo, olovo protiv političke stranke FdI”

(Foto: screenshot/YouTube)

Nedvojbeno je da talijanska premijerka i čelnica postfašističke političke stranke Fratelli d’Italia (Talijanska braća) nema mira otkako je preuzela vlast, ponovno je na meti s članovi te političke stranke kojima prijete smrću. Naime, ovaj put je u gradu Bari, u južnoj Italiji, prošlog tjedna osvanuo je transparent s natpisom PIOMBO PIOMBO CONTRO Fdi (Olovo, olovo protiv Fdi). Više od tristo medija, uglavnom elektroničkih medija, ponajviše na portalima mnogobrojnih listova i samostalnim portalima, objavilo je pregršt izvještaja i komentara o novim-starim prijetnjama smrću Giorgi Meloni i stranki Talijanska braća. I dosad, kada je u pitanju Giorgia Meloni, predsjednik Senata Ignazio La Russa, bivši militantni član neofašističke političke stranke Movimento Sociale Ialiano-Destra Nazionale (MSI-DN) – Talijanski socijalni pokret-Nacionalana desnica i ostali članovi Talijanska braća, otkako su preuzeli vlast, uglavnom nepoznati počinitelji prijete im smrću. I kada se radi o njima najveći medijski prostor, kao i dosad, posvećuje rimski fašistički portali list Secolo d’Italia, nasljednik profašističkog lista Il Secolo d’Italia, glasila MSI-DN iz doba vođe stranke Gioriga Almiranta, prije rata fašističkog novinara koji je pratio ducea Benita Mussolinja (izvještavo je o posjeti Musolinija rudnika kamenog ugljena u Raši 1936. godine kada su udareni temelji izgradnje današnje Raše – op. A. Č.) i za vrijeme Drugog svjetskog rata časnika fašističke vojske.

Fašistički portal Secolo d’Italia objavio je najopširniji izvještaj

Portal Secolo d’Italia iz pera izvjestiteljice Marije Lima, pod naslovom “PIOMBO PIOMBO CONTRO Fdi” (Olovo, olovo protiv Fdi) u četvrtak, 11.5.2023. u 17:58 sati, između ostalog, objavio je: “Natpis protiv Fratelli d’Italia pojavio se danas u Bariju u Corso Benedetto Croce, na uglu s Via Giovanni Laterz, naslovljen protiv Talijanske braća (vođa skupine Francesco Ventola i vijećnici Caroli, De Francesco, Gabellone, Perrini i Pecaro) koji također traže od ostalih političkih snaga da stigmatiziraju incident, za epizodu koja se odvija dva dana nakon godišnjice napada u Fani i pretposljednjeg dana izborne kampanje za administrativne izbore. Novinarka Lima nadalje piše: “U jednom naletu vandalizam, prijetnje i omalovažavanje (izjava spomenutih vijećnika – op. A. Č.) jer se pisanje pojavilo u posljednjih nekoliko sati na zidu Corso Benedetto Croce u Bariju u kojem se olovo, odnosno meci zaziva protiv Talijanske braće uznemirujuće evokacije, delikventni čin pred kojim izražavamo svoje ogorčenje i, istodobno, ponavljajući da nas nikada neće zastrašiti. Nije prvi put, a događa se već mjesecima, da smo u našoj zemlji suočeni s nostalgičnim regurgitacija i nasilnim djelima onih koji bi, očito, željeli uspostaviti ozračje terora iz kojega je, na sreću, izašla Italija prije nekoliko desetljeća. Nadamo se da će biti nepotpuno svjetlo na ovaj kukavički čin i da će odgovorni za ovu opasnu prijetnju biti brzo identificirani.” Objavljena je i izjava senatora FDI-ja Igazija Zulla, koji je kazao da se radi o “nasilnim spisima” i epizodom ‘doista smo na granicama tolerancije (..)”. Istaknuo je da Meloni radi dobro, na oživljavanju naše nacije. Šef političke stranke Talijanska braća u regiji Puglia, Giovanni Donzelli je također kazao da se u Bariju pojavio natpis “Olovo, olovo protiv izravnih stranih ulaganja”. Naravno, ponovo su napali ljevičarske političke stranke i Partito Democratico (PD)-Demokratska stranka lijevog centra, poslije Fratelli d’Italia, druge najbrojnije političke stranke i Italiji, da su nijemi, šute.

Što reći o najnovijim prijetnjama stranki Talijanska braća i spomenutim  izjavama? Nitko od normalnih građana i političara u Italiji ne može prihvatiti bilo kakve prijetnje smrću. No, treba isto tako reći da da se ekstremna ljevica tako ponaša, jer je to osveta prema Ignaziju La Russa, predsjedniku Senata, kojemu se također prijetilo smrću i koji je u doba vladavine neofašističke stranke MSI-DN Gianfranca Finija s ostalim militantnim članovima, među kojima je najaktivniji bio tršćanski vođa stranke Roberto Menia, koji su širom Italije, najviše u Rimu, Milanu i Trstu bezbroj puta organizirali fizičke napade na članove ljevičarskih političkih stranaka i nanijeli im teške i lake ozljede. Bilo je slučajeva, npr. Givani Gianni Gianni Alemanno, jedan od najmilantniji misina, koji se fizički obračunavao i prosvjedovao proti vodstva i članova političke stranke Partito Comunista Italiano i (Komunistička partije Italije), koja je već niz godina je minorna stranka koja nema svoje članove u Senat, Zastupničkom domu i Europskom parlamentu. Predsjednica Talijanska braća i premijerka Giorgia Meloni u svezi najnovije prijetnje njoj i stranci nije se oglasila, jer dobro zna da je kao članica FdG (Fronte mladeži), čija bila i čelnica, veoma dobro tko je Alemanno i njegovi kamerat, jer je i on u mladosti bio čelnik stranke FdGi i zato ga nije ni jednom javno napala, uostalom je na kraju bio član stranke Talijanska braća, ali je napustio nije se nije slagao s politikom stranke koja je po njemu trebala biti nešto hrabrija (htio je reći ekstremnija). Nepoznate počinitelji koji su Meloni i stranci prijetili smrću, a ne tako davno njoj i njezinoj malodobnoj kćerki (naš portal je o tomu objavio opširan članak – op. redakcije), ali su za nju, kao jučer, odradili mnogobrojni članovi stranke u Bariju i Rimu.

Prijetnje smrću ministru pravosuđa Nordiju, gradonačelniku Stendardu i tajnici DS Schlein

Premda Melonijevi članovi kažu da ljevica šuti, ipak to nije istina, jer cijela Italija je iznenađena da su se pojavili novi natpis protiv nedavno izbrane tajnice Demokratske Stranke u Italiji i parlamentarne zastupnice Elly Schlein, koja se gotovo svakih 15-ak dana svađa sa premijerkom Meloni zbog donošenje novih zakona koji su protiv stanovništva Republike Italije. Zanimljivo da su te dvije žene čelnice u svojim strankama i mnogi Talijani tvrde da će talijanska Židovka Schlein poslije Meloni biti nova premijerka. Što se tiče novih prijetnji list Quotidina di Puglia koji izlazi u Bariju, objavio je opširan izvještaj o novim prijetnjama. Naime, najprije se pojavio natpis “Olovo protiv FdI-ja”, Meloni dva dana u Via Fani”, zatim natpis protiv političara Francesca Boccija i ministra Nordija (Carlo Nordi, ministar pravosuđa u vladi Meloni – op. A. Č.) za kojega su nepoznati počinitelji na zidu napisali “Nordio Boia” (Nordio krvnik) i na kraju protiv gradonačelnika u predgrađu Allesana Francesca Stendarda za kojeg su napisali “Zastava mafija”. Najstrašnije se dogodilo na autocesti 22. na kojoj je automobil pregazio 22-godišnjaka, političkog aktivista, koji je na licu mjesta preminuo. Njegovo ime mediji nisu objavili, a u svezi natpisa i smrti mladića vode istragu policija i karabinjeri, kao i za nepoznate počinitelje koji su napisali i postavili prijetnje na transparentima i zidovima zgrada. Gradonačelnik Stendar, očito hrabar čovjek, poručio je onima koji prijete smrću političarima na mrežama poručio je sljedeće: “Vaše zastrašivanje, vaša zastranjivanja, vaše optužbe nikada neće zaustaviti dobre ljude. Vašu podmuklost, vaša podla sitničavost, vaša anonimna djela ostat će ono što jeste: ništavilo (…)”. 

Stravične prijetnje smrću Meloni i 6-godišnjoj kćerki Ginevri

Međutim, prve prijetnje smrću Giorgi Meloni i 6-godišnjoj kćerki Ginevri počele su 7. prosinac 2022. godine sa sadržajem: “Ubit ću tebe i tvoju kćerku ako ukineš dohodak, ne šalim se…!” Talijanski mediji su objavili da je prijetnje odaslao 27-godišnji muškarac iz grada Arezza kojega su uhitili policijski agenti Digosa, a državni tužitelj je pokrenuo istražni kazneni postupak. No, policija i državni tužitelj nisu dali ime uhićenog muškarca, pa su brojni mediji započeli su svoju istragu, pogotovu oni koji su imali istraživačke novinare, i otkrili pojedine detalje, a visokonakladni dnevni list Leggo išao je najdalje i objavio vrlo zanimljive podatke. Osim što su objavili gore navedenu prijetnju utvrdili su daje prijetnja poslane preko Twittera i da je nezaposlen i osuđivan zbog dilanja marihuane i osuđivan te da je rođen u gradu Rosolini u pokrajini Sirakuzi na Siciliji. Dakle, opasni muškarac primao je državni dodatak 18 eura mjesečno, a više su dobivali milijuni nezaposlenih građana i umirovljenika (Vlada Meloni ukinula je taj dohodak – op. A. Č.). Novinari lista Leggo otkrili su da je muškarac slao poruke pod nazivom @sashamanexi1 i da je to pronašla poštanska policija s specijalnim operaterom Centra za kibernetičku sigurnost  zaplijenili su mu računalnu opremu i zaskočili društvenu mrežu kojom se koristio Sicilijanac. Rimski dnevni list Tempo je 8. prosinca 2022. postavio pitanje: Tko stoji iza prijetnjama smrću Meloni i kćeri? Ginevrin otac Andrea Giancburo, voditelj televizijske emisije “Aperto” (Otvoren) na Berlusconijevoj TV Italia 1, u nekoliko navrata je u emisiji poručio da prestanu s prijetnjama njegovoj malenoj koja nikome nije učinila nikakvo zlo! Što je Leggo još otkrio u svezi spomenutih prijetnji smrću? Druga prijetnja, također preko Twittera, glasi: “Kada vidite kćerku u lokvi krvi možete plakati koliko god želite”, zatim uslijedila je treća prijetnja: “Rasporit ću vas ako dirnete prihod od državljanstva!” i četvrta pošiljka od koje svakom normalnom čovjeku se sledi krv: “Završit ćeš  kada bude ubijena kći, prljava ku.va i G…., K…. Fašisti”. Nije s time završio stravičnim prijetnjama: “Ako dirneš prihod, završit ćeš život, makar dobio 40 godina zatvora, barem ću imati što jesti. Stvarno, pripazi se i prestani uzimati novac. Razumiješ? I neću biti sam… !” I zatim  je zadnja prijetnja: “Tko želi tvoju i kćerkinu smrt”. Stoga je javnost u Italiji – oni koji je vole i mrze Meloni – osudili takve zločinačke poruke i prijetnje. Visoki dužnosnici u Vladi iz političkih stranaka Talijanska braća, Liga i Naprijed Italija javno su kritizirali da stranku Pokret 5 zvjezdica i Demokratsku stranku, lijevo centra, drugu najveću stranku, da nisu osudili prijetnje smrću premijerki Meloni i njenoj kćerci. Tako je Marta Lima, novinarka rimskog fašističkog Secolo d’Italia oštro napala čelnika Pokreta 5 zvjezdica Giuseppea Contea, bivšeg premijera, da šuti… To je notorna laž jer sve te stranke osudile su navedene prijetnje.

Lupo: Žalim zbog onoga što sam učinio!

Svemu tomu zgražao se gradonačelnik Rosolinija Giovanni Spadola, koji je izrazio “punu i bezuvjetnu solidarnost” Giorgi Meloni. – To se dogodilo u našem gradu, a moglo se dogoditi bilo gdje u Italiji. Stvarno žalim zbog toga, dodao je gradonačelnik Spadola. Stanovnici toga grada bili su začuđeni prijetnjama smrću čovjeka koji je rođen u njihovu gradu. I dok su mediji raspisali o “političko aferi Meloni”, ostali su iskoristili “gužvu” i objavili bombastične članke o pisanju američkog časopisu Forbes koji je objavio popis 100 najbogatijih žena svijeta. Prva na listi je Ursula von der Leyen, a na šestom mjestu Giorgia Meloni. To je izazvalo nesvakidašnji bijes milijuna  Talijana koji žive na rubu gladi i zbog toga javnosti na Apeninskom poluotoku je više nego razočarana. Tako da, osim novinara, svoje komentare objavili su poznati i obični građani, pa su postavili pitanje otkud Giorgi Meloni novac da je najbogatija Talijanka? I, kako je mlada i nepoznata novinarka i poznata političarka došla do bogatstva?! U svezi prijetnje smrću istražna tijela su za milanski dnevni list Corriere della Sera, najčitaniji u Italiji (naklada je veća od 800.000 primjeraka) da su roditelji 27-godišnjaka pristojna obitelj, dok je portal Open.online u Milanu, objavio: “Žalim zbog onoga što sam učinio. Novinare me jure, nisam očekivao ovoliku hype. A bio sam stvarno prestravljen idejom da će mi Meloni oduzeti osnovni prihod. Zbog te misli izgubio sam svjetlo razuma – rekao je Sasha Lupo, nezaposleni strukovni tehničar svom odvjetniku i još uvijek se nalazi u istražnom zatvoru. Tako je napokon objelodanjeno njegovo ime. Međutim. nije poznato kada će mu se suditi zbog prijetnje smrću Meloni i kćerki. Portal Open.online, jedan od najposjećenijih u Italiji, osnovao je 68-godišnji Enrico Mentana, među najpoznatijim novinara u Italiji i koji je televizijsku novinarsku započeo na državnoj RAI gdje je glavni urednik vijesti TG1, zatim ga je zaposlio talijanski “kralj” medija i političar Silvio Berljusconi, iako je znao da je ljevičar i antifašist. Mentana je dugo godina bio direktor Vijesti na Canale5, najgledaniju tv postaju u Italiji (program gledaju mnogi u slovenskoj i hrvatskoj Istri, Rijeci i Dalmaciji). S obzirom da je Berlusconi osnovao političku stranku Forza Italia (Naprijed Italija) desnog centra, Mentana nije dopušteno da više radi emisije u kojoj je kritizirao ljevicu i desnicu te je napustio Mediaset, koji danas ima 15-ak TV kanala i prešao u privatnu televizijsku postaju La7 gdje je direktor Vijesti i drugih političkih emisija. Zahvaljujući njemu i drugih novinara koji su napustili RAI1 i RAI3, spomenuta televizija ima veliku gledanost. Da kažem kako neofašisti i postfašisti ne vole Mentanu jer su mu roditelji bili talijanski Židovi, koji su prešli na katoličku vjeru da ih ne bi zatvorili u njemačke koncentracijske logore ili ih ubili što je učinjeno s veliki brojem Židova. I na kraju jedan podatak za koji znaju samo nekolicina novinara Hrvatsko radija – Radio Pule i Radio Rijeke koji imaju emisiju na talijanskom jeziku te riječki dnevni list La Voce del popolo i polumjesečnik Panorama. O njemu kao novinaru i direktoru kazuju dvadeset i tri nagrade. Da podsjetim hrvatsku javnost da otkako je Giorgia Meloni postala premijerka, najprije te su prijetnje na transparentima i zgradama napisali i potpisali krajnje desničarski nepoznati pripadnici političkih kriminalaca, predsjedniku Senata Ignaziju La Russi, bivšeg militantno člana neofašističke političke stranke MSI-DN (već smo objavili kritičke osvrte da u svom stanu drži kip Benita Mussolinija i fašistička znakovlja), a potom Meloni za koju su najprije na jednoj višekatnici izvjesili lutku naglavački nalik na premijerku i druge prijetnje smrću. Na gotovo cijelo Apeninskom poluotoku ultraljevičare i ultradesničare (ovi neofašisti na portalima i blogovima objavljuju fotografije sa zabranjenih skupova na koji salutiraju fašističko-nacističkim pozdravom) zahvatilo političko ludilo i veliko je pitanje hoće li se se ono uopće zaustaviti i moguće da se pretvori u obračune, možda i rat koje zasad specijalni policajci, karabinjeri i tajne službe Republike Italije ne mogu zaustaviti…(pod. A. Č.).

Armando Černjul

Trst, 22. svibnja 2023.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Uredništva portala sabh.hr

Facebook
E-mail