Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na stradale

Obilježili smo 80 godina od odvođenja Židova iz Ludbrega u logore, rekao je Milivoj Dretar, predsjednik antifašističkog udruženja Varaždinske županije na komemoraciji na ludbreškom gradskom groblju

(Foto: portalnovosti.com)

Na ludbreškom gradskom groblju održana je komemoracija za Jevreje stradale u holokaustu za vrijeme Drugog svjetskog rata. U ovoj tužnoj obljetnici u organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), učestvovali su predstavnici Grada Ludbrega, jevrejske vjerske zajednice i zagrebačke opštine te drugi građani.

Položeni su vijenci, a prigodnu molitvu održao je glavni rabin Luciano Moše Prelević. Govorili su dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske te predsjednik antifašističkog udruženja Varaždinske županije Milivoj Dretar. U komemoraciji su učestvovale članice Sekcije žena pri Jevrejskoj opštini Zagreb.

– Danas smo obilježili 80 godina od odvođenja zadnjih Židova iz Ludbrega. Prije rata, u gradu se nalazila najmanja židovska zajednica u Hrvatskoj, 74 duša. U nekoliko navrata Židovi su odvedeni u logore iz kojih se većina nikad nije vratila – rekao je Milivoj Dretar.

(Novosti/Z. Vitanović)

Facebook
E-mail