Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na logoraše Lepoglave

U zadnjoj travanjskoj noći 1945. godine, bježeći pred partizanskim snagama, ustaše iz logora u Lepoglavi ubili su preostale logoraše. Nakon oslobođenja logora pronađeni su deseci unakaženih tijela

Područje bivšeg logora Lepoglava

Komemoracija žrtvama ustaškog logora Lepoglava i ove godine je u organizaciji više antifašističkih udruženja iz Varaždinske županije, održana u Lepoglavi. U komemoraciji su učestvovali Jasenka Friščić, predsjednica Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Ivanec-Lepoglava (UABA), Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA).

Skup je započeo polaganjem vijenaca te prigodnim govorima o samoj tragediji događaja, važnosti potrebe njegova sjećanja kao i trenutnom stanju lepoglavske spomeničke baštine NOB-a.

– U zadnjoj travanjskoj noći 1945., bježeći pred partizanskim snagama, ustaše iz logora u Lepoglavi ubijaju preostale logoraše. Želeći sakriti tragove četverogodišnjeg zločina, uništavaju dokumentaciju, tijela ubijenih bacaju u logorski bunar ili pokapaju i bježe. Po oslobođenju Lepoglave pronađeni su deseci unakaženih tijela, među njima bila su i djeca. Godine 1981. podignut je na bivšem logoraškom groblju spomenik autora Stevana Luketića. Tu smo se i ovog puta okupili i odali počast nevinim žrtvama lepoglavskog logora. Spomenik na Spomen-groblju je već poduže vrijeme oštećen od zuba vremena te propada – antifašisti su jasno izrazili nezadovoljstvo da se takvo mjesto sjećanja ne održava od strane države i grada i uputili apel za obnovu. Do logorskog bunara se više ne može doći ni uz maksimalne mjere opreza, a logorski zid se počeo urušavati. Stanje u Lepoglavi više nije zabrinjavajuće, već i opasno – istaknuo je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

(Novosti/Z. Vitanović)

Facebook
E-mail