Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Poštovane/ni,

ovom prilikom vas informiram da je po drugi put spomen ploča u Mrzlom polju razbijena, te molim da o tome obavijestite javnost.

            Zajednica udruga antifašista Karlovačke županije i Udruga antifašista Grada Karlovca najoštrije osuđuju  još jedan slučaj bezumnog uništavanja spomeničke baštine vezane uz Drugi svjetski rat i antifašistički pokret.

            Vandalizam napravljen na spomen ploči postavljenoj u blizini tvornice Ivo lola Ribar, u Mrzlom Polju,  pored pruge, kao trajno podsjećanje na 19.srpnja 1941. kada je grupa partizana izvršila diverziju na pruzi Karlovac- Rijeka.

Spomen ploča je tijekom devedesetih razbijena, da bi Grad Duga Resa 2011. godine postavio novu, da bi krajem travnja razbijena, a početkom svibnja 2022. godine u potpunost razbijena,  po drugi put, uoči obilježavanju dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

            To je, nažalost, primjer elementarnog nerazumijevanja pojma antifašizma, ali i hrvatske povijesti koja je, kao i demokracija koju danas uživamo, izgrađena na postavkama antifašizma, baš kao što je izgrađena i na temeljima Domovinskog rata.

            Divljačko uništavanje partizanskih spomenika nažalost je posljedica paradigme o istovjetnosti antifašizma kao pokreta za oslobođenje i komunizma kao ideologije, a koja se u Hrvatskoj na nacionalnoj razini gura kao istina. To posljedično za rezultat ima jednu suludu situaciju u kojoj se mlade gura u veličanje fašizma, što onda u okrilju noći dovodi do ovakvih barbarskih radnji. Ovakvi  nedopustivi postupci zaslužuju svaku osudu.

Potpredsjednik ZUA KŽ i predsjednik UA Grada Karlovca

Miroslav Delić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave