Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Radnička fronta organizira prosvjed pred HDZ-om, traži nacionalizaciju Ine

(Foto: Wikipedia)

RADNIĆKA fronta (RF) pozvala je građane na prosvjed ispred središnjice HDZ-a, koji će se održati u petak, te najavila da će na prosvjedu tražiti nacionalizaciju Ine i donošenje Zakona o porijeklu imovine. Inicijativa “Za budućnost bez HDZ-a” svoje će djelovanje početi prosvjedom u petak, 30. rujna, u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi središnjica vladajuće stranke, priopćili su iz RF-a, koji pokreće tu inicijativu.

Inicijatori prosvjeda u priopćenju su istaknuli nekoliko zahtjeva, a na prvom je mjestu nacionalizacija Ine u čijem bi Nadzornom odboru trebalo imenovati predstavnike radnika i osigurati potpunu transparentnost poslovanja. Osim vraćanja naftne kompanije u države ruke, RF traži donošenje Zakona o porijeklu imovine, kojim će se Poreznoj upravi omogućiti zamrzavanje i blokiranje imovine “svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati njezino porijeklo“.

Također poziva na izlazak Hrvatske iz međunarodnih trgovinskih sporazuma čiji se sporovi rješavaju na međunarodnim korporativnim sudovima, s obzirom da „arbitraže pogoduju korporacijama nauštrb javnih financija“.

Traže kvartalni izračun osnovnih troškova života

Organizatori pozivaju na prosvjed sve građane kojima je stalo do budućnosti radnika, umirovljenika, studenata i obespravljene društvene većine. Radi osiguravanja dostojanstvenih uvjeta života, zahtijevaju uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života, na osnovu kojih bi se odredile minimalne plaće i mirovine.

Na listi zahtjeva nalaze se još hitna obnova stambenih objekata u Zagrebu i na Baniji, vraćanje prava na pobačaj u Ustav i obustava novog Zakona o pomorskom dobru zbog sumnji da će omogućiti naplaćivanje ulaska na plaže.

Prosvjed će se održati tri tjedna nakon što je na istom mjestu održan prosvjed inicijative „Slobodni zajedno“, na kojem su u prvi plan došle poruke protiv eura, rodne ideologije i Svjetske zdravstvene organizacije.

„Ovo je prosvjed svih nas kojima je dosta legalizirane sistemske korupcije. Govor mržnje, teorije zavjere, nacionalizam i religijski ekstremizam nisu dobrodošli jer to nije budućnost kakvu želimo“, poručuje RF.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave