Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slatine obilježila 78. godišnjicu oslobođenja Podravske Slatine

(Foto: Mihaela Feldi)

U ponedjeljak, dana 26. rujna 2022. je u Slatini u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine održana svečanost obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Podravske Slatine.

Prije samog centralnog skupa, delegacija organizatora i gostiju položila je vijenac ispred zajedničke partizanske grobnice na gradskom groblju u Slatini, a potom je nakon minute šutnje za sve stradale i preminule borce NOR-a i žrtve fašističkog terora vijenac položen i ispred spomenika žrtvama fašizma pokraj zgrade Pučkog otvorenog učilišta.

Dobrodošlicu gostima zaželio je Vladimir Jurić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine te tom prigodom između ostalih pozdravio potpredsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Lazu Đokića te predstavnike antifašističkih udruga iz Požege i Orahovice. 

Isto tako u odsutnosti prof. dr. Petra Kavgića, spomenuvši se narodnih heroja slatinskog kraja, upoznao je nazočne s nekoliko povijesnih činjenica vezanih uz oslobodilačku borbu slatinskog kraja s naglaskom na 25. i 26. rujna 1944. kada je došlo do konačnog oslobođenja tadašnje Podravske Slatine iako je tri puta oslobađana tijekom Narodnooslobodilačkog rata.  

– Ne može se vraćati, niti bi se trebalo vraćati u potpuno isti sistem u kojemu se živjelo nakon Drugog svjetskog rata, ali bi se i danas trebale usvojiti brojne pozitivne strane tog „propalog“ realsocijalizma, – istaknuo je Jurić te se osvrnuvši na trenutačnu situaciju u Hrvatskoj naglasio kako je tada bilo više zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika, plaće su bile veće, kao i proizvodnja i BDP, a zaduženost i nezaposlenost manja…

– To je jedino vrijeme u povijesti u kom je Hrvatska bila ispred Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke… – naglasio je Jurić, te se, istaknuvši posebno bolnu točku premještanja i prepravljanja spomenika poginulim borcima NOR-a, dotakao pitanja opstojnosti antifašizma u okvirima današnje države i društva, koje je naglasio završnim riječima:
– Želim vjerovati da je život i da su ideali za koje su se borili mnogi časni, pošteni ljudi i borci Narodnooslobodilačkog rata moguć i ostvariv u današnjoj slobodnoj i demokratskoj europskoj Republici Hrvatskoj.  

Na kraju je čestitke u prigodi 78. godišnjice oslobođenja Podravske Slatine nazočnima uputio potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Lazo Đokić te tom prigodom poručio kako se moramo boriti za Hrvatsku i svijet bez mržnje te ustrajati na jačanju antifašističkih vrednota. – Često nas prozivaju da se bavimo prošlošću dok je budućnost pred nama. Pa ovakva budućnost kakva je pred nama, ona je nikakva i mi se zbog toga bavimo tzv. prošlošću da bismo njegovali kulturu sjećanja na naše pretke koji su dali svoje živote za daleko svjetliju budućnost nego što je imamo danas.
A mi danas imamo prošlost koju kreira sadašnja vlast veličajući fašizam.
I upravo zato moramo ustrajati i prenijeti našim mladima da nema razloga stidjeti se svojih predaka koji su smogli snage ustati protiv ogromnog zvjerskog neprijatelja u to vrijeme braneći svoja ognjišta.
Nastojanja naše organizacije su kroz aktivnosti spojiti te pokidane niti kako bi ideju antifašizma kao univerzalnu ideju koje ima čovječanstvo pokušamo širiti i našim mladim naraštajima. Zbog toga moramo ustrajati i na ovim obljetnicama kako se ne bi zaboravilo, – rekao je Đokić.

radioslatina.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave