Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na današnji dan 1940. potpisan Hitlerov Trojni pakt

(Foto: Wikipedia) Potpisivanje Trojnog pakta – (na fotografiji s lijeva na desno) Saburō Kurusu (Japan), Galeazzo Ciano (Italije) i Adolf Hitler (Njemačka).

Zanimljivo je da je Hitlerovom Trojnom paktu svojedobno pristupila i Kraljevina Jugoslavija, pod vladom Cvetković-Maček.

Dana 27. rujna 1940. godine u Berlinu je potpisan Trojni pakt između Hitlerove Njemačke, Mussolinijeve Italije i carskog Japana. Države potpisnice obvezale su se pomoći jedna drugoj u slučaju napada zemalja koje još nisu bile u ratu. Hitlerov je cilj bio odvratiti SAD od ulaska u rat. Naime, SAD bi se morao istovremeno zaratiti i s Japanom i s Njemačkom, dakle morao bi ratovati na dva bojišta – pacifičkom i europskom. Osim toga, Hitler je htio zastrašiti SSSR, koji je sada bio pritisnut s obje strane – europske i azijske. Italija je, pak, bila potrebna Hitleru zbog strateškog položaja na Sredozemnom moru.

Kasnije su Trojnom paktu pristupale i druge zemlje ovim redoslijedom: Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Bugarska i Kraljevina Jugoslavija. Ulazak Jugoslavije u Trojni pakt potpisala je vlada Cvetković-Maček, no ubrzo je došlo do protesta, pa je u državnom udaru vlast preuzeo general Dušan Simović. Njemačka je tada vojno porazila Jugoslaviju, a novonastala Nezavisna Država Hrvatska također je ušla u Trojni pakt.

povijest.hr

Facebook
E-mail