Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pupovac je bio na Dodikovom slavlju genocida. To je ozbiljan problem

OVOG vikenda je u Republici Srpskoj, manjem entitetu susjedne Bosne i Hercegovine, održano obilježavanje Dana RS-a, kontroverznog praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Praznik pod nazivom Dan Republike Srpske u RS-u obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine, kada je dio zastupnika u skupštini tadašnjeg SR-a BiH protuzakonito proglasio “Srpsku Republiku BiH”.

Zašto je 9. siječnja izabran za Dan Republike Srpske?

9. siječnja 1992. u Sarajevu je samoproglašena Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti”. Političke procese u formiranju RS-a vodili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik te Biljana Plavšić kao lideri Srpske demokratske stranke. Svi su na kraju završili u Haagu te su osuđeni za ratne zločine i genocid.

Izostanak diplomatskih predstavnika, s izuzetkom veleposlanika Rusije i nižerangiranog činovnika veleposlanstva Kine, ilustrira kako se na Dan RS-a gleda u međunarodnoj zajednici, pa je tim veći skandal što je u Banjoj Luci na svečanostima u nedjelju bio saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Američke sankcije Dodiku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov pravni savjetnik Zoran Tegeltija su se ranije ovog tjedna našli na udaru sankcija koje su im nametnuli Ministarstvo financija SAD-a i State Department, označavajući njih dvojicu kao osobe odgovorne za kršenje Daytonskog sporazuma i umiješanost u korupciju. Nove američke sankcije protiv Dodika Pupovcu nisu bile signal da se ne bi trebao jučer pojaviti u Banjoj Luci.

Američki je stav jasan. “Obilježavanje Dana Republike Srpske 9. siječnja je neustavno, a odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) su konačne i obvezujuće”, navodi se u odgovoru ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH za Radio Slobodna Europa na pitanje o proslavi.

Proslava genocida i zločinaca

Vlasti RS-a, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, organizirale su unatoč kritikama i bojkotu za Dan RS-a mimohod i svečanu akademiju, na kojoj je Dodik održao još jedan uvredljivi govor u kojemu je BiH proglasio ustaškom.

Dodik je u nedjelju kazao da je taj čin bio rezultat nastojanja da se spriječi ponavljanje zločina nad Srbima počinjenih u Drugom svjetskom ratu, stoga je donesena odluka da oni naprave svoju državu od dijelova teritorija BiH.

“RS je naša država, tko god to nama osporavao”, kazao je Dodik, dodajući da je nedjeljno okupljanje u Banjoj Luci odgovor onima koji osporavaju 9. siječnja i koji nameću sankcije.

Dodik je kazao da je BiH “jednaka ideji o ustaškoj državi iz prošlog stoljeća”, stoga je neprihvatljiva za Srbe.

“Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”, poručio je Dodik.

(Index Vijesti/Gordan Duhaček)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave