Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Savez antifašista donirao novac za devet obitelji s Banije

SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske prikupio je i u Petrinji predao novčanu pomoć svojim članovima iz devet u potresu najteže stradalih obitelji, od kojih je svaka dobila pet tisuća kuna.

Na predaji donacije u kontejneru SNV-a bio je i predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin, koji je rekao da su svi stradali u najtežim uvjetima iskazali veliku hrabrost i upornost.

Dodao je kako ni nakon godinu dana nije bilo velikih pomaka u obnovi i gradnji oštećenih kuća.

“Suosjećamo s vama jer vidimo u kakvim uvjetima živite, pa smo nastojali dati svoj doprinos kako bi vam se pomoglo. Ovo je jedna kap pomoći, ali ona potvrđuje da niste zaboravljeni. Našu je akciju spremno pomogla i Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, pa vjerujem da ćete lakše prebroditi teškoće”, rekao je Habulin.

Primjedbe zbog podjele pomoći

Istaknuo je kako je želja antifašista da država što prije “krene s obnovom kako bi se što prije stvorili uvjeti normalnog života”. Najavio je da to nije posljednja pomoć stradalima.

Kako je rečeno prilikom uručenja pomoći, predstavnici SABA-e su podsjetili kako je pomoć njihovim članovima ubrzo nakon potresa stigla s otoka Krka i iz Istre. 

Međutim, istodobno je izneseno i nekoliko primjedaba na podjelu pomoći.

Kako je rekao predsjednik petrinjskog SABA-e Nikola Nožinić, prvi kamion pomoći koji je u Petrinju došao iz Istre “nestao je” i nitko od članova udruge nije dobio pomoć.

Obnova spomenika

Isto tako, udruga nije mogla dobiti kontejner za arhiv i druge potrebe, pa im je pomoć pružio SNV, koji ih je prihvatio kao podstanare. Nastojanja da razgovaraju s novom gradonačelnicom Magdalenom Komes zasad nisu dala rezultate, rečeno je. 

Na financijskoj pomoći zahvalio je predsjednik Županijske udruge SABA-e Antun Maruski, koji je istaknuo kako je i prilikom podjele pomoći iskazana solidarnost članova jer su se mnogi odrekli pomoći u korist teže stradalih obitelji.

Zato je najviše donacija podijeljeno u Petrinji. Maruski je spomenuo problem obnove spomenika antifašističke borbe oštećenih u potresu jer je postupak obnove spomeničke baštine vrlo dug i složen.

HINA

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave