Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Priopćenje udruge antifašista Grada Karlovaca

Karlovac je na žalost još jednom svjedočio primjeru , kada država ne sankcionira ustaške uzvike i znakovlje, postaje dio zabrinjavajućeg i poraznog trenda koji se , uostalom može vidjeti i na svakom koncertu M.P. poznatog kao Thompson, pa i na onom karlovačkom, kada mladi tinejdžerskog uzrasta spremno pjevaju i uzvikuju parole, u prilog propalom fašističkom režimu. To proizlazi zbog tolerantnog društvenog ozračja, te nekažnjavanju onih koje takve simbole otvoreno propagiraju.  Na svakom državnom događaju redovno gledamo skandalozne slike i grafite s ustaškim obilježjima, pri čemu se slavi zločinački režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovječnosti u povijesti. Duboko je zabrinjavajuća činjenica da nogometni navijači na sportskim stadionima podržavaju svjesno ili možda podsvjesno ksenofobičnu, rasističku ideologiju koju predstavlja pozdrav “za dom spremni“, te pritom veličaju ustaše i sve što oni predstavljaju..

Smišljeno  su fašistički simboli osvanuli ispred škole, kako bi se mlade zbunilo dovelo u situaciju da su poruke napisane, nešto dobro, poželjno i nešto što se treba njegovati.

Uz ovakve primjere nije ni čudo da su mladi ljudi u najosjetljivijim godinama podložni ideologiziranju simbola Pavelićeve NDH.

Treba znati da nije bilo partizana, Hrvatska kakva je danas ne bi imala svoje gradove, Rijeku, Pulu, Zadar, kao ni otoke. Hrvatski pokret otpora je svakako bio najveći.

Nije slučajno osvanuo i grafit AZOV, uz ustaške simbole, povezujući tu ultranacionalističku bojnu, s  propalom ideologijom ustaškog režima. Činjenica da je AZOV godinama održava kontakte s desničarskom ekstremističkom scenom u inozemstvu i da u svom znakovlju ima kukasti križ, što simbolizira nacističku Njemačku, a saveznici su joj bili ustaše.

Komisija koju je premijer formirao stvorila je problem i na mala vrata otvorila da se koristi ZDS. Nisu istražili povijesno što je HOS bio, jer da jesu shvatili bi, kao Franjo Tuđman, da je HOS bio i ostao opasnost za Hrvatsku. HOS nije bio Hrvatska vojska.

Sve je u rukama Vlade i mogu vrlo elegantno sve riješiti, a da li hoće, to je pitanje.

S obzirom da je u blizini grafita i kamera, sasvim je sigurno, da se mogu pronaći njihovi crtači. Vjerujem da će biti pronađeni i primjereno kažnjeni s 10 000 eura, kao u Austriji ili Njemačkoj. Kada bi se to dogodilo, ustaše bi u Hrvatskoj nestale.

Predsjednik udruge antifašista Grada Karlovca

Miroslav Delić

Facebook
E-mail