Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ivo Goldstein: Priglupo kadroviranje

S obzirom na to da su na naša mjesta imenovane osobe koje su u oblasti proučavanja holokausta manje stručne od nas, a pojedinci to pokušavaju objasniti rodnom ravnopravnošću iako je u izaslanstvu znatno više žena nego muškaraca, sve to mogu nazvati priglupim kadroviranjem i štetnim političkim sljepilom, kaže profesor i povjesničar

Kako komentirate da ste vi, Nataša Mataušić, Rajka Bućan i Goran Hutinec maknuti iz sastava radnih tijela Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust (IHRA)?

Sastav određuju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture i medija. Neću imenovati odgovorne za to jer nisam siguran tko je donio konačnu odluku. S obzirom na to da su na naša mjesta imenovane osobe koje su u oblasti proučavanja holokausta manje stručne od nas, a pojedinci to pokušavaju objasniti rodnom ravnopravnošću iako je u izaslanstvu znatno više žena nego muškaraca, sve to mogu nazvati priglupim kadroviranjem i štetnim političkim sljepilom.

Hrvatska 2023. preuzima predsjedanje IHRA-om. Kakvi bi trebali biti prioriteti?

U svakom slučaju, suzbijanje povijesnog revizionizma i filoustaštva koje uključuje i antisemitizam. Vrlo često se problem gleda kroz zabranu ustaškog pokliča “Za dom spremni”, a to je tek vrh ledenog brijega. Priča je puno složenija: radi se o političkoj i povijesnoj percepciji kojom su potpuno izokrenuti odnosi vezani uz Drugi svjetski rat, pa se nakon 30 godina revizionističkih aktivnosti događa da više ne znamo tko je prava, a tko kriva strana u ratu. Temeljna je činjenica da su partizani bili prava, a svi ostali kriva strana; u različitim prezentacijama danas ustaše postaju hrvatska vojska, što je neprihvatljivo i suprotno slovu Ustava koji Hrvatsku definira kao antifašističku zemlju. Govori se da su na Bleiburgu i križnom putu masovno ubijani žene i djeca, iako su civili odmah pušteni. Mogli su stradati kao kolateralne žrtve posljednjih žestokih borbi od 11. do 14. svibnja oko Dravograda. Dakle, potpuno su izokrenute povijesne činjenice, što se ogleda u ustaškim simbolima maturanata u Slavonskom Brodu, uzvikivanju ustaškog pozdrava po Dubrovniku ili na Thompsonovom koncertu u Karlovcu koji je čak subvencioniralo Ministarstvo kulture. I pojedini dužnosnici govorili su stvari koje su politički opasne i štetne, sve to bez sankcija i reakcija nadležnih.

Može li se očekivati pomak oko uređenja jugoslavenskog paviljona u Auschwitzu?

Jedan od hrvatskih prioriteta je da u suradnji s drugim postjugoslavenskim državama završi uređenje izložbe, tim više što će nacrt paviljona raditi čuveni arhitekt Daniel Libeskind. U taj projekt je neposredno upućena Nataša Mataušić. Ondje su, što se državljana Hrvatske tiče, stradavali ne samo Židovi nego Hrvati i Srbi – ta tragedija ima multinacionalni predznak i tako je treba vrednovati.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave