Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Priopćenje Svjetske veteranske organizacije (FIR) u povodu agresije Ruske Federacije prema Ukrajini

Vojna logika ne rješava probleme – vojna djelovanja moraju se odmah zaustaviti!
(Foto: Wikipedia)

FIR je “ambasador mira”. Zalažemo se za mir bez rata! Stoga FIR osuđuje rusku vojnu akciju na teritoriju Ukrajine. Kao što je istaknuto u našem posljednjem biltenu, ne vidimo vojnu eskalaciju kao rješenje za sporove između Ruske Federacije i Ukrajine u kontekstu sukoba u Donbasu.
Čak i ako je vojna akcija ograničena na napade na vojnu infrastrukturu, mi kao Međunarodna krovna organizacija ne možemo dopustiti takvo djelovanje. I dalje se zalažemo da se ova vojna akcija mora odmah prekinuti. Rješenje se može i mora pronaći samo kroz pregovore koji uključuju strukture OESS-a.

Ova situacija još jednom naglašava u svoj svojoj dramatičnosti:
Tko god želi deeskalaciju situacije, mora se vratiti mjerama za izgradnju povjerenja (kao što je sporazum o otvorenom nebu), načelima Temeljnog zakona NATO-a i Rusije iz 1997. i stvarnim sporazumima o ograničenju naoružanja i razoružanju, koji su jednostrano raskinuti od strane Sjedinjenih Država.
Ne vojni udari na Ukrajinu ili s druge strane ponovno naoružavanje Ukrajine, nego su u ovoj situaciji nužni diplomacija, zajednička sigurnosna arhitektura i prepoznatljiva volja za razoružanjem.
FIR i njegove članice su već prije nekoliko godina postavile zahtjev za novom politikom detanta. Ovo je aktuelnije nego ikad. Mirovne snage u svim europskim zemljama moraju se javno zauzeti za to.

FIR

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave