Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kako pomoći Ukrajincima?

OTKAKO je krenula ruska invazija na Ukrajinu, krenula je i velika humanitarna kriza. Ukrajinski civili skrivaju se u skloništima, podrumima, pa čak i stanicama podzemne željeznice u Kijevu.

Cijeli svijet prati rusku invaziju u realnom vremenu i razumljivo je da se kod mnogih ljudi javlja poriv da pomognu ukrajinskom narodu. U nastavku donosimo popis nekoliko organizacija koje pomažu ukrajinskim civilima i primaju donacije.

Donirati možete putem linkova na njihovim web stranicama ili stranicama na društvenim mrežama.

UNICEF

UNICEF radi na dostupnosti hrane, zdravstvene skrbi, prevencije HIV-a, edukacije, sigurne pitke vode, sanitarija i zaštiti djece i obitelji koje su zahvaćene ratom u Ukrajini.  

“Artiljerijska vatra uzduž linije sukoba je zadnjih dana već oštetila ključnu infrastrukturu za opskrbu vodom, baš kao i mnoge ustanove za obrazovanje”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine M. Russel u priopćenju.

Liječnici bez granica

Organizacija Liječnici bez granica provodi niz aktivnosti u Ukrajini, gdje radi s lokalnim volonterima, organizacijama, zdravstvenim radnicima i vlastima kako bi omogućili Ukrajincima pristup zdravstvenoj skrbi i lijekovima.

Međunarodni Crveni križ

Ova organizacija sa sjedištem u Švicarskoj pomaže svima koji su zahvaćeni sukobom u Ukrajini te podržava rad ukrajinskog Crvenog križa.

UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR)

UNHCR radi na pružanju hitne pomoći obiteljima u Ukrajini – od novčane pomoći do mogućnosti preseljenja u Sjedinjene Države.

“UNHCR radi s vlastima, Ujedinjenim narodima i drugim partnerima u Ukrajini te je spreman pružiti humanitarnu pomoć gdje god je potrebna”, poručila je ta agencija u priopćenju.

Index Vijesti

Facebook
E-mail