Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Potpredsjednik SABH-a: S ministricom kulture teško se dogovoriti o obnovi spomenika NOB-u

(Foto: Saša Zinaja/Nfoto)

S ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek vrlo se teško dogovoriti da država obnovi antifašističke spomenike. Ona je u tome vrlo tvrda. Izjavio je to za novi broj Nacionala predsjednik Udruge antifašista grada Karlovca i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH) Miroslav Delić.

Delić je u subotu, 14. svibnja, bio izaslanik predsjednika SABH na 80. obljetnici proboja partizana i civila iz ustaškog obruča na Petrovoj gori koju su organizirali Srpsko narodno vijeće (SNV) i SABH. Uoči svečanosti dao je intervju Nacionalovoj novinarki Zrinki Vrabec Mojzeš. Govorio je, među ostalim, o „Apelu za obnovu sedam kapitalnih spomenika NOB-u”, koji je pokrenut za vrijeme vlade Zorana Milanovića, 2011. godine. Na popis tih sedam kapitalnih spomenika uvršten je i spomenik Ustanku naroda Banije i Korduna kipara Vojina Bakića na Petrovoj gori koji je, kao i partizanska bolnica, tijekom devedesetih godina potpuno devastiran. Delić je u intervjuu podsjetio kako se “Ministarstvo kulture, nakon pritiska udruga iz Hrvatske i inozemstva, 2011. obvezalo da će obnoviti sedam kapitalnih spomenika antifašizmu, među kojima je i cijeli kompleks Petrove gore i spomenik Ustanku naroda Banije i Korduna, čiji je autor svjetski poznati kipar Vojin Bakić”.

No od toga ništa. “Sve je to ostalo prazno slovo na papiru, ništa se do danas nije dogodilo, osim što spomenik sve više propada. Koliko sam čuo na sjednicama predsjedništva SABH-a, aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek vrlo je tvrda po pitanju obnove spomenika antifašizmu i s njom je teško postići neki dogovor ili kompromis”, kazao je Delić, dodajući ipak kako bi “nešto mogli i sami gradovi i općine. Barem da spriječe daljnju devastaciju”.

Sam Bakićev spomenik, remek djelo jednoga od najvećih hrvatskih kipara, i danas je znatno oštećen. “Pokradena je oplata, nagrđeni su zidovi, na njega su postavljene bespravne antene. Kada smo prethodnih godina dolazili u obilazak, oprema tog prostora mogla se naći razbacana po šumi. To je nečuven barbarizam kojim se očito željelo zatrti sjećanje na antifašističku borbu i sve što je bilo prije 1990”, kazao je Delić. “Čovjeku dođe da plače, kada vidi kako sve to propada.”

Više o devastaciji Bakićeva spomenika i odbijanju vlasti da obnovi taj i ostale spomenike antifašističkoj borbi, kao i zanimljive detalje o partizanskoj bolnici na Petrovoj gori, jednoj od rijetkih takvih u Europi, te o negatorskom odnosu vlasti prema nasljeđu hrvatskog antifašizma općenito, pročitajte u intervjuu Nacionalove novinarke Zrinke Vrabec Mojzeš s predsjednikom Udruge antifašista grada Karlovca i potpredsjednikom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH) Miroslavom Delićem u novom broju Nacionala.

(Nacional/B.P.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave