Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Vijenci na Batini

Na Dan pobjede položeni su vijenci na spomenike u Šećerani i Branjinom Vrhu, na Partizanskom groblju i Trgu slobode u Belom Manastiru te na monumentalnom spomeniku Pobjeda Antuna Augustinčića, posvećenom Batinskoj bici iz novembra 1944.

Polaganje vijenaca na Spomenik Pobjeda u Batini

Uponedjeljak, 9. maja, u Baranji je svečano obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje je, kao i prethodnih godina, organizirala belomanastirska Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA), pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića. Vijenci i buketi cvijeća položeni su na spomenike u Šećerani i Branjinom Vrhu, potom na Partizanskom groblju i Trgu slobode u Belom Manastiru te na monumentalnom Spomeniku Pobjeda Antuna Augustinčića, posvećenom Batinskoj bici iz novembra 1944. godine, ispod koga je sahranjeno 1297 boraca Crvene armije.

Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, u obilježavanju su učestvovali Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske, Grad Beli Manastir, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije, Gradski odbor SDSS-a i VSNM u Gradu Belom Manastiru, SDP Beli Manastir, Zajednica UABA Vukovarsko-srijemske županije i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva.

Na spomenik u Belom Manastiru i Batini vijence su, uz ostale, položili potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić, ambasador Ruske Federacije Andrej Nesterenko, a na spomenik u Batini i izaslanik ambasadora Kazahstana konzul Arsen Moldakimov, izaslanik ambasadora Azerbajdžana treći tajnik Orhan Talibzade te generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

U Belom Manastiru okupljenima se prigodnim riječima obratio organizator obilježavanja Nikola Opačić, a u Batini ruski ambasador Andrej Nesterenko i potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić. Na obilježavanju Dana pobjede u Batini bila je i veća grupa članova Udruge ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka iz Čakovca.

(Novosti/Jovan Nedić)

Facebook
E-mail