Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PORUKE

ANTONIO RATKOVIĆ, gradonačelnik Sombora;

Nakon 78 godina poslije, mi slavimo istinu i pobjedu izvojevanu u Batinskoj  bici, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana  pedalj po pedalj, ne samo u Batinskoj, već i u drugim slavnim bitkama tokom Drugog svjetskog  rata.  To je istina o bojištima, o logorima i zločinima  nad narodom koji je znao  da voli i cijeni svoju slobodu i brani svoju domovinu. To je istina o borbi i žrtvama naših predaka koji su znali ono što i mi danas znamo, a to je da jedino u slobodi i miru jedan grad, jedan narod i država mogu da se grade, razvijaju i napreduju.  Ta istina  je za naše pretke imala visoku za neke i najvišu cijenu, koja je plaćena krvlju, i upravo zbog toga, ta istina  je nama  koji smo danas tu, ali i našim potomcima koji će doći poslije nas, zavjet da je moramo čuvati od zaborava kao  najdragocjenije obiteljsko blago i biti  ponosni na nju.

Prof. JOSIP MILAT, voditelj projekta i jedan od autora priloga „Prva vlada Republike Hrvatske“:

Danas nema  ni jednog izvora koji bi sa svih aspekata  relevantno prezentirao problem prve vlade Hrvatske i veza s današnjom Republikom Hrvatskom. Analizirali smo udžbenike u  osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i nismo našli dovoljno ozbiljnih tekstova koji bi govorili o tome,  ali ima mnogo  selektivnog pristupa leksikografskoj i historiografskoj građi.  Naša omladina ne uči ono što bi trebala.  Smatramo da će ova knjiga pomoći da se informiraju,  jer je u recentnoj Hrvatskoj još uvijek prisutno negiranje antifašizma i ZAVNOH-a. Konačno, ako su branitelji 1991.  branili Hrvatsku, znači da su branili nešto što je postojalo.

IVO JOSIPOVIĆ, bivši hrvatski predsjednik:      

Neugodno me iznenađuje stav vladajućih u Gradu Zagrebu, ne samo o tome treba li vratiti Titu trg, već i u obilježavanju važnih sudionika i događaja antifašističke borbe. Osobno, kao svojevrsnu izdaju, prijevaru birača, smatram stanovište grupacije Možemo! da pitanje vraćanja imena Titova trga nije prioritet.

Facebook
E-mail