Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pojavili se antisemitski plakati u Zagrebu

Nedvojbeno je u pitanju šira akcija antisemitskog karaktera koju koriste razne vrste ultradesnih neonacističkih organizacija sklonih teorijama zavjere s ciljem širenja mržnje u odnosu na pripadnike židovske zajednice, poručuju iz Židovske općine Zagreb

Na zagrebačkoj Trešnjevci pojavili su se prije dva dana antisemitski plakati, objavio je Dnevnik.hr o čemu su obavijestili Grad Zagreb i zagrebačku policiju. Isti dan plakati istovjetnog sadržaja preplavili su i Miami Beach.

Na njima se nalaze imena i prezimena ljudi za koje se tvrdi da su povezani s pandemijom bolesti COVID-19. Tako se na listi mogu pronaći direktorica Centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky, izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država Xavier Beccera i mnogi drugi.

U Židovskoj općini Zagreb potvrđuju kako se radi o tipičnom govoru mržnje usmjerenom protiv židovske zajednice, a koji je, po svemu sudeći, poprimio svjetske razmjere. Naime, u nedjelju su istovjetni plakati razbacani diljem dvorišta pripadnika Židovske općine u Miami Beachu. Gradonačelnik Dan Gelber je odmah pokrenuo istragu, a u cijelom gradu pojačan je nadzor.

“Nedvojbeno je u pitanju šira akcija antisemitskog karaktera koju koriste razne vrste ultradesnih neonacističkih organizacija, sklone različitim teorijama zavjere. U pitanju je govor mržnje, odnosno poruke čiji je cilj širenje mržnje u odnosu na pripadnike židovske zajednice”, naglasio je potpredsjednik Židovske općine Zagreb Saša Cvetković te podsjetio kako se već neko vrijeme u tzv. antivakserskim krugovima Davidova zvijezda koristi u kontekstu “obilježavanja” necijepljenih osoba.

No, za razliku od Miamija, u Zagrebu, koliko je poznato, nije poduzeta šira akcija. Iz Policijske uprave zagrebačke tek je potvrđeno da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

U Židovskoj općini podsjećaju kako su i prethodni plakati koji su nosili poruke mržnje u odnosu na pripadnike židovske zajednice znali ostati nedirnuti, tek manji broj bio bi uklonjen. Također, napominju i da isti modus koriste neonacističke skupine diljem Europe i Amerike.

Na plakatu se navodi da je svima zajednička stvar to što su Židovi te da su svi aspekti navodne COVID agende židovski.

“Grad Zagreb osuđuje svaki oblik vjerske i nacionalne nesnošljivosti. Navedeni plakati su, odmah po saznanju za iste, u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom uklonjeni”, izvijestili su iz Grada.

Situaciju je komentirao i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor. On je na Twitteru zahvalio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću na brzoj reakciji.

Novosti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave