Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u spomen-parku Dotrščina

Virtualni muzej Dotrščina pozvao je putem svoje Facebook stranice gradonačelnika i gradsku upravu Grada Zagreba da Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježe odavanjem počasti u spomen-parku Dotrščina

(Foto: scan s Facebook stranice Virtualni muzej Dotrščina)

Iz Virtualnog muzeja Dotrščina već duže vrijeme predlažu da se na ulaz u spomen područje postavi info-ploča kakva je uklonjena početkom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Hvale vrijedan projekt Virtualnog muzeje Dotrščina obilježava desetu godinu djelovanja. U deset godina postojanja uvelike je doprinio vraćanju Dotrščine u kolektivno sjećanje građanki i građana Zagreba.

Prenosimo njihovu Facebook objavu u cijelosti: 

“Pozivamo gradsku upravu Zagreba da primjereno obilježe Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i to na autentičnoj lokaciji holokausta u Zagrebu:  spomen-parku Dotrščina.

Spomen-park Dotrščina treba vratiti u gradske protokole o značajnim datumima i to na najvišoj razini. 

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, UN je 2005. godine proglasio danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Spomen-park Dotrščina, kao mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti glavnoga grada Hrvatske, danas nije ni na koji način obilježen kao važno pa i najvažnije mjesto sjećanja na žrtve ustaškog režima u Zagrebu.

Info-ploču koja je s ulaza u park uklonjena 1990-ih potrebno je vratiti i park primjereno obilježiti.”

https://web.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina

Dejan Glišić za portal SABA RH

Facebook
E-mail