Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spomen šetnja u povodu Međunarodnog dana holokausta 27. siječnja 2022.

Antifašistička liga RH i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organiziraju 27. siječnja 2022. spomen šetnju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

(Foto: E.T., Izložba Drugi i drugačiji)

Predviđa se okupljanje u 11:00 u Praškoj ulici u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, gdje će se nazočnima obratiti Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske. Nazočni će krenuti prema nekadašnjem Hotelu Milinov, sada Hotelu Dubrovnik (sjećanje na obitelj Milinov) pa zatim nastaviti Jurišićevom i Martićevom do Tomašićeve, gdje je nekada živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb. 

U 12:00 dolazak na Trg žrtava fašizma gdje će se održati kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige, Zorana Pusića, položit će se ruže i kamenčići, uz stihove Antuna Barca “Logorska molitva”.

O stradanju u Drugom svjetskom ratu govorit će Tena Banjeglav iz Documente, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“.

Zbog propisanih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen. Molimo vas da ponesete svoje maske za lice te da tijekom šetnje održavate distancu.

Facebook
E-mail