Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Plenković: ZDS je zabranjen zakonom, a izjava Medvedovog izaslanika je neprimjerena

(Foto: Luka Šangulin/INDEX)

PREMIJER Andrej Plenković je danas nakon sjednice HDZ-a komentirao izjave Matka Raosa koji je u Splitu povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a rekao da ne bi bilo Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.

“Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se Ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav vlade niti bilo koga u vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan Ustavu i zakonu. Stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Raos je prilikom vrlo kratkog govora, u kojemu je sam rekao kako je prisutan u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, pozdravio sve i rekao:

“Morate znati, da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.” Dobio je veliki pljesak svih okupljenih.

Ministarstvo branitelja: To nije bilo predviđeno

O izjavi svog izaslanika Matka Raosa ranije se oglasilo i Ministarstvo branitelja.

“Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.

Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno”, reakcija je Ministarstva branitelja, koje se nije ogradilo od izjave, nego je samo napisalo kako izjava nije bila predviđena.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave