Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ustaški HDZ uspio je probiti korupcijsku čahuru i podsjetiti tvrdokorne sljedbenike da je živ

Ispad izaslanika Tome Medveda na HOS-ovoj komemoraciji u Splitu došao je kao podsjećanje da je ustaštvo, premda zatrpano lavinama korupcijskih afera, još uvijek prisutno i aktivno u Plenkovićevu HDZ-u.

HDZ je oduvijek imao “dvostruke konotacije”.

Jedan njegov dio forsirao je ustaštvo, a drugi korupciju.

No u proteklih šest godina vladavine Andreja Plenkovića onaj koruptivni dio u potpunosti je preuzeo kontrolu nad strankom. Zatrpani lavinama afera gotovo smo zaboravili na onu ustašku komponentu HDZ-a, na tvrdu desnicu na kojoj je stranka sazdana, a koju je Plenković privremeno zatvorio u podrum.

Ali evo, morao je doći taj prigodni datum da bismo se prisjetili i takvog HDZ-a.

“Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941. godine, ne bi bilo ni današnje Hrvatske”, poručio je Matko Raos, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, na jučerašnjoj komemoraciji IX. bojne HOS-a “Rafael Boban” u Splitu.

Vlada se ogradila od njegove izjave, a Ministarstvo branitelja objavilo kako “nikakvo obraćanje Raosa kao izaslanika nije bilo predviđeno”.

Ustaške konotacije

Zašto je Raos uopće bio tamo i zašto je Medved imao potrebu poslati svog izaslanika na događaj koji notorno ima ustaške konotacije, od naziva postrojbe preko ikonografije i retorike na takvim skupovima, nije jasno.

Osim da se onaj stari, pomalo zaboravljeni ustašoidni HDZ obznani biračima.

Takav HDZ uspio je jučer probiti korupcijsku čahuru u koju je uguran i izoliran, još otkako je Andrej Plenković proglasio “dvostruke konotacije” pozdrava Za dom spremni.

Plenković je ušutkao ustaše, ali istodobno ohrabrio i razgoropadio koruptivne ministre, pa je Raosov ispad na događaju koji se sam po sebi može nazvati ispadom, pa i političkom provokacijom, stigao kao dobrodošlo podsjećanje na činjenicu da je NDH nostalgija u HDZ-u itekako živa i zdrava.

Skreću pozornost 

Tvrda desnica dobila je poruku da ne mora dići ruke od HDZ-a, birači zgađeni istragama i pokolebani aferama mogli su se uvjeriti da stari HDZ nije nestao, a već zaboravljeni proustaški ispadi skrenuli su pozornost s kriminala i korupcije.

Vođen tim svojim “dvostrukim konotacijama” HDZ je tvrdi nacionalizam i ustaštvo obično vadio iz arsenala u burnim oporbenim vremenima, kad je trebalo organizirati pučeve i jurišati na ljevičarsku Vladu, dok se u vladajućim foteljama obično udobno smještao u naručju besprizorne korupcije.

Ali sad je ta ustaška strana morala probiti ventil i otpustiti napetost.

Kao Tuđman

Raos je govorio o NDH onako kako su neki tumačili govor Franje Tuđmana s Prvog sabora HDZ-a, gdje je pred ustaškom emigracijom bivši partizan i general JNA objašnjavao kako “NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom”.

Ostatak Tuđmanova govora u kojem je objašnjavao da je NDH bila “puki hir osovinskih sila” nikoga nije previše zanimao.

I dok jedan HDZ na vlasti puni svoje i prazni tuđe džepove, onaj drugi pozivanjem na NDH puni duše svojih najžešćih sljedbenika.
Kako ne bi zaboravili na činjenicu da je ovo i njihov HDZ, ne samo Plenkovićev i bulumente njegovih ministara i dužnosnika upetljanih u koruptivne hobotnice.

Dvostruke konotacije

Sama prisutnost izaslanika Tome Medveda, Plenkovićeve desne ruke, na obilježavanju HOS-ove postrojbe koja nosi naziv po ustaškom zločincu, bila je dovoljno neugodna. Nije trebao ni govoriti da bi se osramotio. Ali je svejedno rekao ono što se očekivalo.

Da bi se Vlada i Medved mogli ograditi.

A “dvostruke konotacije” opravdati svoju svrhu.

Ustaštvo je malo dozvoljeno, malo nije. Malo je dio HDZ-a, malo nije. Malo je dio NDH, malo Domovinskog rata. Malo je NDH temelj samostalne Hrvatske, malo nije. I malo ministri imaju poglavnikove slike na zidovima, a malo ministrovi izaslanici veličaju NDH.

Tako da se hadezeovci malo odmore od korupcije, olakšaju dušu i napune baterije.

Jer, tko zna, da nije bilo NDH, možda ne bi bilo ni HDZ-a.

(24sata/Tomislav Klauški)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »