Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Papa usporedio ruski napad na Ukrajinu s nacističkom operacijom masovnih pokolja

(Foto: Wikipedia) Papa Franjo

PAPA Franjo usporedio je danas rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je, u prvom dijelu Drugoga svjetskog rata, ubijeno oko dva milijuna ljudi, uglavnom Židova. Obraćajući se na ovotjednoj općoj audijenciji poljskim hodočasnicima, Franjo je istaknuo da je Katoličko sveučilište u Lublinu u Poljskoj nedavno obilježilo godišnjicu operacije Reinhard.

Bio je to kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji je obuhvaćao teritorij koji je danas na području Ukrajine. “Neka sjećanje na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije za postizanjem mira”, rekao je Sveti Otac, posebno spomenuvši operaciju “istrebljenja”.

“Povijest se ponavlja”

A potom je skrenuo s napisanog teksta i dodao: “I povijest se tako ponavlja. Danas vidimo što se događa u Ukrajini.” Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom” čija je svrha “denacificirati” zemlju i odande iskorijeniti nacionaliste, koje smatra opasnima. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat s ciljem otimanja teritorija od svoga prozapadno orijentiranog susjeda.

Otkako je u veljači započela invazija Franjo je u više navrata oštro osudio ruske poteze. Prošli mjesec je rekao da Ukrajinci trpe “mučeništvo zbog agresije”, a posljedice rata na Ukrajince usporedio je s “užasnim genocidom” iz 30-ih godina, kada je zbog sovjetskog diktatora Josifa Staljina u zemlji zavladala glad.

Govorio o okrutnosti ruske vojske, posebno optužio Čečene

Papa je u više navrata ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, no zbog njegovih oštrih kritika Rusije to je vrlo malo vjerojatno. U prošlomjesečnom intervjuu za isusovački časopis America Franjo je govorio o, kako je rekao, okrutnostima ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

“Općenito, najokrutniji su možda oni koji su porijeklom iz Rusije, ali ne drže do ruske tradicije, poput Čečena ili Burjata. U svakom slučaju napadač je ruska država, to je sasvim jasno”, rekao je Franjo. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Papine je komentare nazvao “nekršćanskima” i neshvatljivima.

Hina

Facebook
E-mail