Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Prije 31 godinu merčepovci su ubili Aleksandru Zec. Imala je samo 12 godina

(Foto: arhiva)

PRIJE 31 godinu, u noći sa 7. na 8. prosinca 1991., pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa ubili su obitelj Zec.

Zagrebačka obitelj Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci, u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kćer ubojice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih ondje pogubili. Nakon smaknuća njihova tijela su prekrili smećem.

Priznali ubojstva pa oslobođeni

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, što su po zakonu za toliko teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi odbačeni te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnog mjesta Mihajla Zeca.

Merčep se 2019. brčkao u toplicama o našem trošku

Gdje je završio ratni zločinac Tomislav Merčep, čija je postrojba počinila stravično ubojstvo 12-godišnje djevojčice i njene obitelji? Dobar dio ljeta i jeseni 2019. godine proveo je u – toplicama. 

Index je u rujnu prošle godine otkrio da Merčep, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila koje su ubile njegove postrojbe, umjesto u zatvoru, kaznu izdržava u Krapinskim toplicama. 

Omogućilo mu je to Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa. 

Trošak Merčepova “kažnjavanja” u toplicama, naravno, plaćamo svi mi. Index je kasnije objavio i fotografije Merčepa u toplicama, na kojima se vidi da vrijeme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovjek. Nije imao čak ni pratnju pravosudne policije.

Ratni zločinac Merčep je bio i uvažen gost na Kolindinoj inauguraciji

Tomislav Merčep 2015. je bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravomoćno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

U svibnju 2017. godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe, poznate kao merčepovci, nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

HRT: Tragedija obitelji Zec medijski je prenapuhana

Podsjetimo, HRT je prije nekoliko godina u emisiji TV kalendar ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec “medijski prenapuhan”.

“Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao”, rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se ispričao zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubojstvo obitelji Zec, ni za tu izjavu nitko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena “svima koji su sudjelovali u proizvodno-uredničkom lancu”.

Merčep umro krajem 2020. godine

Tomislav Merčep, čija je postrojba počinila ovaj zločin, umro je 17. studenog 2020.

Godine 2016. na Županijskom sudu proglašen je krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je dosuđena zatvorska kazna od 5 godina i 6 mjeseci. Merčepu je utvrđena krivnja za ubojstvo 43 civila koje su ubile njegove postrojbe. Vrhovni je sud godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

“Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi, čime im je dao prešutno odobrenje da to čine”, zaključio je, između ostalog, predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović u prvostupanjskoj presudi Merčepu.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave