Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ovo su poruke Plenkovića i Pupovca s božićne proslave Srpskog narodnog vijeća

(Foto: Sandro Lendler)

NA PRIMANJU SNV-a povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru dužnosnici iz Hrvatske i Srbije poslali su poruke o važnosti suradnje, a čelnik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti temeljenoj na kolektivizaciji krivnje.

“Historija u svojem dobru i zlu podiže razne kuće, a na nama je da spoznajemo i osvještavamo u kojoj od njih je pšenica za slavski kolač, za slavski hljeb. U toj spoznaji i svijesti ovisi koju ćemo prepoznati kao utočište svojeg historijskog opstanka”, istaknuo je u govoru predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. 

Na tradicionalnom domjenku u hotelu Westin uz predsjednika vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednici vlade Davor Božinović i Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Domjenku su nazočili i izaslanik srbijanskog predsjednika za rješavanje problema nestalih s Hrvatskom Veran Matić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, brojni zastupnici u Hrvatskom saboru te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. Božićni blagoslov vjernicima uputili su episkopi Srpske pravoslavne crkve, vladika Jovan Ćulibrk, slavonsko-pakrački episkop SPC-a i vladika Kirilo Bojović, episkop SPC-a i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

“Krivo je vjerovanje da se oslobođenje od kolektivne krivnje može postići kažnjavanjem drugoga”

Pupovac je zahvalio svima koji su u proteklom razdoblju održavali poruku mira i obnavljali njezinu snagu, istaknuvši da “nije uvijek bilo kao što je danas”. 

“Danas i ovdje treba reći u ime mnogih, a za dobro svih u ovoj zemlji, prostoru bivše Jugoslavije, i na drugim mjestima u današnjem svijetu, da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti koja se temelji na kolektivizaciji krivice”, poručio je. 

Istaknuo je kako je pogrešno vjerovanje da se oslobođenje od kolektivne krivnje može postići političkim, sudskim ili vojnim kolektivnim okrivljivanjem i kažnjavanjem drugoga. “Takvo vjerovanje i na njemu zasnovano djelovanje proizvodi jedino začarani krug dugotrajne i obnovljive nepravde”, istaknuo je Pupovac.

Plenković: Suradnja sa srpskom nacionalnom manjinom je izvorna

Premijer Plenković istaknuo je važnost suradnje vlade sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj. “Kada je riječ o suradnji (…), želim naglasiti jedan ključni aspekt: ta je suradnja izvorna, ona je naša, ona je rezultat međusobnog povjerenja i političke volje hrvatske vlade i države, da strukturira odnos sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj na način da zajednički radimo na miru, poštovanju i na poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković. 

Rekao je da su u proteklim godinama, zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore, poslane važne poruke o važnosti mira i pomirenja.

“Ali jednako tako ne posustajemo na onom temeljnom preduvjetu nakon svakog konflikta i sukoba, a to je istina. A istina znači i utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, i pronalazak svih nestalih. Te dvije teme važne su u odnosima između Hrvatske i Srbije”, poručio je Plenković naglasivši da će jedna od važnih tema, koju treba staviti na stol, biti i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim tijelima u Srbiji. 

“Zagreb je otvoren grad”

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Korlaet istaknuo je da je Zagreb otvoren grad, grad za sve te je podsjetio na projekte kojima grad doprinosi srpskoj zajednici, među kojima je i rad na izgradnji srpskog kulturnog centra u Preradovićevoj ulici. 

Vojnić je istaknula da manjine mogu biti most, “ali ako se na obalama konstantno postavljaju ploče s upozorenjima, most nema svoju funkciju, svoju svrhu ako se još uvijek bojimo da će nas suprotna obala ugroziti”, a Matić se osvrnuo na napore za pronalaskom nestalih osoba. “Volio bih kada bi se činilo mnogo više. I dalje zaista mislim da je potrebno formirati zajedničke timove koji će raditi na potrazi za nestalima”, poručio je. 

Kovanicu pronašao Božinović

Na domjenku je uslijedila tradicionalna posveta te lomljenje česnice, božićne pogače u kojoj je kovanicu za sreću pronašao potpredsjednik vlade Božinović. 

Dodijeljene su i nagrade SNV-a te su Nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa dodijeljene profesorici Antoniji Petričušić s katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu i Goranu Bukovcu, gradonačelniku Otočca.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević, koja je posvećena principima solidarnosti, pravednosti i humanosti, dodijeljena je Milovanu Kubatu, Nagrada “Diana Budisavljević” za pravednost i humanost dodijeljena je Marici Šeatović, predsjednici udruge Porodica protiv zaborava, koja se bori za prava srpskih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.

Nagrade “Dr. Gojko Nikoliš” za antifašizam dodijeljene su Neli Pamuković i Lazi Đokiću, a nagrada “Nikola Tesla” dodijelila se Predragu Ličini.

Hina

Facebook
E-mail