Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 80. obljetnica ustanka u Republici Srbiji

Delegacija SABA RH sudjelovala je u Beogradu od 3. do 6.  srpnja 2021. na obilježavanju 80. obljetnice donošenja Odluke o podizanju Ustanka, koja je donijeta u kući Ribnikara, pred kojom je održan službeni skup. Pokrovitelj manifestacije  bio je predsjednik Republike Srbije.

Tom prigodom položeno je cvijeće ispred spomenika podizanju ustanka. Potom se nazočnima obratila izaslanica predsjednika Srbije, premijerka Ana Brnabić, u ime delegacije u čijem sastavu su bili predsjednik Narodne Skupštine i resorna ministrica. Nakon toga predsjednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević i predsjednik FIR-a Vilmoš Hanti uručili su borcima medalje borca NOB-a. U ime nagrađenih, među kojima su bili i predstavnici boraca NOB-a iz Hrvatske Antun Baranović iz Splita i Vasilj Kostelnik iz Vukovara nazočnima se obratio jedini živi narodni heroj Jugoslavije Petar Matić Dule, koji je ovih dana napunio 101 godinu.

U večernjim satima u Narodnom pozorištu upriličen je prigodan umjetnički program posvećen Danu borca, odnosno danu kada je donesena Odluka o proglasu narodima Jugoslavije i poziv na ustanak protiv nacista. Programu su pored boraca, delegacija i građana bili nazočni predsjednik Narodne Skupštine, ministrica za boračka pitanja i premijerka Ana Brnabić, ujedno i izaslanica predsjednika Republike Srbije, te diplomatski zbor. Premijerka je nadahnuto i s velikim poštovanjem govorila o borbi za slobodu i o borcima antifašistima koji su sudjelovali u pobjedi nad fašizmom. 

Drugog dana održana je konferencija delegacija članica FIR-a. Delegacije su se međusobno informirale o radu na području svojih država. Vođa delegacije SABA RH, potpredsjednik Saveza Lazo Đokić upoznao je nazočne s aktivnostima SABA RH, istaknuvši borbu za ozakonjenje zabrane upotrebe simbola fašizma u bilo kojem obliku. Napomenuo je da se događaju i pomaci u demokratskim promjenama, posebice u odnosu na izbore za zagrebačkog gradonačelnike, ali i čelnika lokalne i regionalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj. Predložio je da se takvi susreti održavaju svake godine u drugoj državi s prigodnom temom i naravno da se sastav sudionika širi s novim, ali i sadašnjim članicama FIR-a. 

Na kraju je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost domaćinima za organizaciju i gostoprimstvo, kao i želju da se i izaslanstva saveza boraca i dalje okupljaju na temama o kojima se slažu, kako bi se s vremenom otvarale i teme o kojima postoje različita mišljenja. 

Lazo Đokić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave