Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježen Dan antifašističke borbe u Osječko-baranjskoj županiji

(Foto: Nikola Opačić)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Osijek, pod vodstvom predsjednice Sunčice Mandić, organizirala je obilježavanje Dana antifašističke borbe u Osijeku te centralno obilježavanje za Osječko-baranjsku županiju na području Papuka. U Osijeku su, s početkom u  9:30, vijenci položeni u Perivoju kralja Tomislava na skupnu grobnicu fašističkih žrtava, a položili su ih Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, SABH, UABA Osijek, SDP Osijek, Socijaldemokrati Osijek, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije te Židovska općina. Uime VSNM OBŽ vijenac je položio novoizabrani predsjednik Zoran Milošević iz Kneževa, inače zamjenik načelnika baranjske Općine Popovac.

Potom se delegacija UABA Osijek zaputila na centralno obilježavanje te je, skupa s antifašističkim udrugama iz Borova, Trpinje i Vukovara, u 11:30 vijence položila u Paučju na spomenik palim borcima NOR-a, pa u 12:30 na spomenik u Boroviku ta u 13 sati u Podgorju, na skupnu grobnicu na groblju i skupnu grobnicu kod Doma kulture. U Podgorju im se pridružila i UABA Beli Manastir, koja je prije toga, pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića, taj Dan antifašističke borbe obilježila u Belom Manastiru. Nikola Opačić je u Podgorju bio i izaslanik predsjednika SABA-e HR Franje Habulina. Iz Autonomne pokrajine Vojvodine u Podgorju je ove godine bila samo delegacija Opštinskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica pod vodstvom predsjednika Rade KoriceBate. Na obilježavanju u Podgorju bio je i Miralem Hodžić, vijećnik lokalne Općine Drenje, koji je obećao da će se založiti da se vrati spomen-ploča na spomenik u Podgorju.

Okupljenim poštovaocima antifašizma prigodnim govorom obratio se Nikola Opačić, rekavši između ostaloga:

– Godinama smo svjedoci da se ponovo javljaju nacifašističke ideje i veličanje poraženih neprijateljskih snaga u Drugom svjetskom ratu, a sve u svrhu omalovažavanja NOB-a i antifašizma. Zato na ovom skupu, kao i na drugim skupovima, moramo braniti istinu od agresivnih historijskih revizionista jer se nikakvim revizionizmom ne mogu rehabilitirati nacifašizam i ustaška strahovlada, niti se može opravdati toleriranje ili čak prihvaćanje simbola i pokliča koji podsjećaju na najmračnije razdoblje naše povijesti.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave