Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Belom Manastiru obilježen Dan antifašističke borbe

(Foto: UABA Beli Manastir) Partizansko groblje u Belom Manastiru – Spomenik poginulim borcima NOR-a

U četvrtak, 22. VI. 2023. godine, u Belom Manastiru je svečano obilježen Dan antifašističke borbe. Obilježavanje je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića. Prvo su, s početkom u 10 sati, na belomanastirskom Partizanskom groblju položeni vijenac i cvijeće na Spomenik poginulim borcima NOR-a i biste baranjskih revolucionara Ernea Kiša, Sare Bertić i Jovana Lazića, a potom su s početkom u 10:45 na Spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode vijence položili Grad Beli Manastir, SABA RH, UABA Beli Manastir, Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) u Gradu Belom Manastiru, Srpsko narodno vijeće i VSNM Osječko-baranjske županije te Gradski odbor SDP-a Beli Manastir.

Okupljenim članovima UABA-e Beli Manastir i poštovaocima antifašizma prigodnim govorima obratio se Nikola Opačić:

– Danas mlade generacije malo znaju o Drugom svjetskom ratu i antifašističkoj borbi. Putem pojedinaca, nekih grupacija, nekih medija i kvazipovjesničara danas se o antifašizmu šire laži, a veličaju se oni koji su se borili na strani okupatora. Na antifašizmu je zasnovana i današnja Evropa, ali je činjenica da u nekim evropskim zemljama, uključujući tu i Hrvatsku, ima pokušaja obnove fašizma. Antifašisti i svi ljudi dobre volje moraju se suprotstaviti takvim pojavama i svojim djelovanjem braniti ideje antifašizma. U Baranji 1941. godine nije bilo ustanka, ali je bilo nosilaca ideja antifašizma, posebno u mjestima Dardi, Zmajevcu, Kneževu i Belom Manastiru. Među njima su najistaknutiji bili Erne Kiš, Sara Bertić i Jovan Lazić, koji su svoje živote izgubili od fašista i na čije smo biste danas u znak sjećanja i zahvalnosti položili cvijeće.

(Foto: UABA Beli Manastir) Trg slobode u Belom Manastiru – Spomenik poginulim borcima Crvene armije

Nakon završetka svečanosti, delegacija UABA-e Beli Manastir otputovala je u stotinjak kilometara udaljeno Podgorje, na južnim padinama Papuka, na centralno obilježavanje Dana antifašističke borbe za Osječko-baranjsku županiju, koje je zakazano u 13 sati.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail