Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu

(Foto: Facebook.com/UABA Kaštela Kaštela)

Na današnji dan 1944. završena je operacija oslobođenja Dalmacije od nacifašista u Drugom svjetskom ratu. Bitka za Dalmaciju trajala je tri mjeseca, a u njoj su poginula 1884 borca. Na obilježavanju održanom u spomen-parku na Šubićevcu bila su izaslanstva predsjednika, Vlade, Saveza antifašističkih boraca i antifašističkih udruga Dalmacije.

Životno je važno obilježiti datume poput ovoga rekao je Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, tijekom govora povodom obilježavanja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu. 

– Mi koji smo ovdje to svakako znamo jednako kao što znamo i ulogu slavnog 8. korpusa u oslobođenju Dalmacije. Kad kažem mi to znamo, ali zna to današnja mlada generacija uglavnom ne zna, to je još jedan od razloga zašto je se samo dobro, ne samo potrebno nego i životno važno obilježiti datume poput ovoga, sjećati se i ne zaboraviti. Boriti se da to bude država izrasla i na temeljima Domovinskog rata, ali i na temeljim Narodnooslobodilačkog rata, rekao je Habulin.

Na obilježavanju ovog događaja bili su i Fridrih Moretti te Nikola Dobre

– Rijetka je ovo počast i čast da ovakva regija kao što je Dalmacija u Drugom svjetskom ratu podnese ovakve žrtve, pokaže ovakvu hrabrost i dostojanstvo, za HRT Vijesti kazao je umirovljeni admiral Fridrih Moretti.

– Ovo je jedan značajan događaj da smo u vrijeme Drugog svjetskog rata kninskom operacijom konačno oslobodili lijepu našu Dalmaciju, rekao je Nikola Dobre, predsjednik Društva Josip Broz Tito Zadar.

HRT

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave