Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jubilej na Kalniku

Proslavljena je 80. obljetnica osnivanja Prvog kalničkog partizanskog odreda iz kojeg su nastali udarna brigada “Braća Radić”, 32. divizija i Deseti zagrebački korpus

Vijenci uz spomenik

Uorganizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Koordinacije zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista sjeverozapadne Hrvatske, 26. novembra je proslavljena 80. obljetnica osnivanja Prvog kalničkog partizanskog odreda. Prigodna akademija je bila posvećena historiji Kalničkog odreda te njegovim političkim i vojnim rukovodiocima. U radu akademije učestvovao je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Jedan od najboljih poznavatelja partizanske borbe na Kalniku je historičar Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

– Kalnički partizanski odred nastao je udruživanjem manjih oružanih grupa 29. marta 1942., ali je tragično završio svoj prvi dio krajem aprila. Ujesen 1942. osnovan je novi odred u selu Bijela kod Daruvara, nakon čega dolazi na Kalnik i preuzima narodno-oslobodilački otpor u ovom dijelu Hrvatske. Vode se bitke po Zagorju, Moslavini, Podravini, čak i u od Mađara okupiranom Međimurju. Prisjetili smo se i Miloša Manojlovića, Jože Horvata, Izidora Štroka, Steve Došena i drugih koji su vodili odred. Iz njega su nastali NO brigada “Braća Radić”, 32. divizija i kasnije Deseti zagrebački korpus – rekao je Dretar.

U sastav ovog odreda ušla je i jedna od prvih partizanskih udarnih grupa, tzv. Osječka ili Šojkina grupa pod komandom Mileve Cetušić. Partizanski borci iz te grupe, većinom stanovnici Osijeka Vojakovačkog, pripadali su onom dijelu Kalničkog odreda koji je 1942. vodio Miloš Manojlović Mima i koji se uspio spasiti te vratiti u bazu na Jasenovo brdo.

(Novosti/Z. Vitanović)

Facebook
E-mail