Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obersnel izabran za predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke

(Foto: Marko Gracin) Vojko Obersnel

Cilj mi je okupiti i u rad udruge uključiti i mlađe ljude te povećati broj članova udruge, najavio je Vojko Obersnel

Na sjednici Gradskog odbora Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Rijeke, Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Rijeke, izabran je za predsjednika ove Udruge. Za zamjenika predsjednika Udruge izabran je Dragutin Rađenović, a za tajnika Luka Sušić.

Vojko Obersnel bio je gradonačelnik Rijeke od 2000. godine do lipnja 2021. godine. U svojim je javnim istupima često naglašavao antifašističko nasljeđe kao temelj mnogih politika koje je provodio na gradonačelničkoj dužnosti.

Angažman u Udruzi antifašista i izbor za predsjednika UABA Rijeka stoga je logičan korak u njegovu daljnjem javnom djelovanju.

– Udruga antifašističkih boraca i antifašista doživljavana je dugo vremena kao udruga koja okuplja sudionike Narodnooslobodilačke borbe, no, takvih je članova, nažalost zbog godina, sve manje.

Naravno, i dalje postoji potreba za njegovanjem tradicije i sjećanja na NOB-e, ali antifašizam danas treba promatrati i razumjeti u kontekstu borbe protiv supremacije odnosno dominacije jačih i nadmoćnih nad slabijima i nezaštićenima, također i u kontekstu zalaganja za ljudska prava, prava manjina i manjinskih skupina.

Moj angažman u Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Rijeke odvijat će se na tom tragu. Cilj mi je okupiti i u rad udruge uključiti i mlađe ljude te povećati broj članova udruge, a samu udrugu i njene aktivnosti učiniti još vidljivijima i prepoznatljivima u kontekstu javnog života našeg grada, rekao je Obersnel.

Dodao je kako se suvremeni antifašizam na različite načine treba suprotstavljati bilo kakvoj rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj mržnji i neravnopravnosti građana te smjelo i bez zadrške reagirati na pojavu neofašizma i nacizma u bilo kojem obliku.

“Nažalost, svjedoci smo ovim pojavama u mnogim zemljama Europe pa tako ni Hrvatska nije imuna na ova suluda veličanja ideja koje su posijale toliko smrti na našem kontinentu.

Upravo zato, rad s djecom i mladima, učenje i razumijevanje povijesti i povijesnih procesa, vrijednosti i tekovina antifašizma, neizmjerno je važno za očuvanje i daljnje razvijanje sloboda koje uživamo i u kojima živimo”, istaknuo je Obersnel.

(Novi list/Sanja Gašpert)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave