Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Neznačajan napredak

(Foto: Ilustracija)

Hrvatska je prema indeksu percepcije korupcije u prošloj godini popravila svoju poziciju za šest mjesta i sada je 57. od 180 država obuhvaćenih istraživanjem Transparency Internationala. Indeks korupcije joj je 50, a to joj je i najbolji rezultat od 2015.

Prema objavljenoj tablici Transparency Internationala (TI), Hrvatska je prema indeksu percepcije korupcije u prošloj godini popravila svoju poziciju za šest mjesta i sada je 57. od 180 država obuhvaćenih istraživanjem. Indeks korupcije joj je 50, a to joj je i najbolji rezultat od 2015. godine.

Indeks percepcije korupcije zasnovan je na kombinaciji podataka i analiza međunarodnih institucija koje određuju percepciju korupcije u javnom sektoru očima “poslovnih ljudi, analitičara i stručnjaka”, pri čemu nije precizirano o kakvom se profilima radi ni tko su ocjenjivači. Rezultati su predstavljeni na skali od 0 do 100, pri čemu ocjena nula označava visoku korupciju u državi, a najviše je moguća ocjena 100.

Kad se Hrvatska uspoređuje s okolnim zemljama, odnosno državama regije, vidi se da su od nje bolje rangirane susjedne Italija i Slovenija, koje s 56 bodova dijele 41. mjesto. Ipak, Hrvatska je bolja od Crne Gore koja ima 45, Mađarske koja ima 42 i Kosova koje se s 41 bodom nalazi na 84. mjestu, dok se na narednoj poziciji nalazi Sjeverna Makedonija. Srbija je u odnosu na 2021. pala za šest mjesta i sada je 101. s 36 bodova, dok Bosna i Hercegovina ima 34 boda i nalazi se na 110. mjestu.

Iz tablice se može zaključiti da među članicama EU-a Hrvatska ima slabiji prosjek od prosjeka Unije koji iznosi 64 boda, a bolja je od Mađarske koja je na 77. mjestu, Bugarske koja je na 72. mjestu i Rumunjske na 63. mjestu. Svoju poziciju Hrvatska dijeli s Mauricijusom, dok bod više imaju Ruanda i Saudijska Arabija. Što se tiče europskih zemalja, od BiH su lošije samo Ukrajina koja je na 116. i Rusija na 137. mjestu, dok je svjetski šampion Somalija koja ima samo 12 bodova.

Zambija i DR Kongo, države koje se spominju u kontekstu suđenja hrvatskim građanima zbog netransparentnog procesa posvajanja djece, nalaze se na 116., odnosno 166 mjestu. TI ističe da su najtransparentnije države u 2022. godini ponovno Danska, Finska i Novi Zeland. Danska ima 90 bodova, jedan bod više nego lani, dok su Finska i Novi Zeland sa 87 bodova izgubile po jedan.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave